Domprosten avbröt tal i Almedalen – med klockringning

Uppdaterad 2019-08-14 | Publicerad 2018-07-04

Domprosten Mats Hermansson lät klockorna ringa för att avbryta ett tal på kyrkans område.

Agerandet skapade stor upprördhet bland åhörarna – och domprosten fick retirera in i kyrkan.

– Jag fick knuffa mig fri. Det var en mycket obehaglig situation efteråt. Men jag får jag ta på mig det delvis också, säger Mats Hermansson.

På Twitter skriver tidigare utrikesminister Carl Bildt att Svenska kyrkan borde skämmas och be om förlåtelse.

Under onsdagseftermiddagen höll den borgerliga debattören Thomas Gür ett tal om integration inne på domkyrkans område.

Mot slutet av överröstades talet av de ringande klockorna i domkyrkans torn. Det var domprosten Mats Hermanssons beslut.

– Vi önskar inte politiska möten på kyrkans mark. Jag ville ha polisens assistans för att komma fram till hur vi skulle göra nu. Men vi fick inte tag i någon polis, säger han.

Eftersom folksamlingen var så stor, menar Mats Hermansson att han tyckte det var svårt att avbryta talaren.

– Det var ett möte som pågick och som jag kände mig obekväm med. Vi kände inte till att de skulle ha det här mötet. De tog våra trädgårdsmöbler, de fick vi bära tillbaka och då reagerade folk på det. 

– När mötet hade tagit slut och de hade en frågestund, då bestämde jag att ringa i klockorna.

”Fick knuffa mig fri”

Efter att mötet avbrutits blev situationen pressad och åhörarna ifrågasatte Mats Hermanssons agerande.

– Jag var omringad av ett helt gäng, när jag ville retirera in i kyrkan då kom jag inte ur cirkeln. Jag fick knuffa mig fri. Det var en mycket obehaglig situation efteråt. 

I efterhand ångrar han dock att han tog till klockringningen.

– De hade ett oanmält möte här på kyrkogården och min uppgift var att se till att det tog slut. Det har varit möte från andra politiska grupper tidigare och då har vi sagt att ni får vara utanför grinden. 

– I backspegeln kan jag säga att det var en överreaktion. Hade jag haft en timme till på mig, hade jag sagt att det var att ta i. Men i det läget var det pressat och stressat, säger Mats Hermansson.

Bildt: Borde skämmas

Samtidigt möter domprostens agerande kritik från högt uppsatta håll.

På Twitter skriver tidigare utrikesminister Carl Bildt att Svenska kyrkan borde skämmas och be om förlåtelse, och får bland annat medhåll av ärkebiskopen Antje Jackelén.

Även Thomas Gür tycker att domprostens agerande är märkligt och uppseendeväckande.

– Det är synd att kyrkan är så politiserad att den anser att den ska ingripa i ett vanligt samtal människor emellan och det är det märkligt att domprosten inte vill förklara sig efteråt, säger han till Aftonbladet.

Gür: Är maktfullkomligt

Gür, som berättar att talet skedde oanmält, menar att det hade räckt för domprosten att be dem lämna området, så hade de följt den uppmaningen.

– Det är ett märkligt beteende som är något uppseendeväckande, men jag är inte särskilt förvånad. Svenska kyrkan agerar inte som en institution utan som en politisk kampanjorganisation. I det här fallet valde man märkligt nog att göra det i ett sammanhang utan att ens förklara sig, vilket är maktfullkomligt, säger Gür.

Klockringningen liksom dialogen efteråt filmades och lades ut på Facebook, och har väckt en del kraftfulla reaktioner i sociala medier.

Svenska kyrkan har även publicerat en förklaring på sin hemsida.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!