Wallström hyllas för kritiken mot Saudi

Uppdaterad 2015-03-20 | Publicerad 2015-03-12

Hon förbjöds att tala för Arabförbundet och KU-anmäldes i Sverige.

Men utrikesminister Margot Wallström får gott stöd för sin kritik mot Saudarabien i vågsvallet av det uppsagda Saudiavtalet.

”Äntligen ett västland som står upp mot Saudiarabien i frågan om mänskliga rättigheter, skriver ansedda Washington Post.

Sedan Sverige sagt upp Saudiavtalet har konflikten med Saudiarabien blossat upp som en världsnyhet. Inte minst sedan Saudiarabien kallade hem sin ambassadör från Stockholm.

Inte nog med att Margot Wallström stoppades från att hålla tal för Arabförbundet, nu har hon också KU-anmälts av Moderaterna.

Men från andra håll trillar stödet in för Wallström och hennes hårda ton mot landet som hon kallat ”diktatur” och ”medeltida”.

Lyfts fram

I en analys i Washington Post lyfts Wallström fram som ett gott exempel av en politiker som står upp mot Saudiarabien och dess brott mot mänskliga rättigheter.

I artikeln lyfts Wallström fram för att hon talar klarspråk och visa en tydlig moralisk ståndpunkt.

Där lyfts också dubbelmoralen i att amerikanska politiker ofta riktar hård kritik mot regimen i Iran, medan den amerikanska bundsförvanten Saudiarabien är långt mindre demokratiskt styrt och dessutom en av den globala terrorismens största bidragsgivare.

Även från EU:s utrikeschef Federica Mogherini kommer stöd till Wallström.

Genom sin pressekreterare Maja Kocinjancic har hon kommenterat Wallströms inställda tal hos Arabförbundet:

– Den Höga representanten har talat med både Sveriges utrikesminister Wallström och med generalsekreterare al-Arabi från Arabförbundet, säger Maja Kocinjancic till Expressen.

”Sann europé”

Även tunga människorättsorganisationer stämmer in i hyllningskören. Till SvD säger Amnestys Suadiarabien-expert Sevag Kechichian att det är ”helt rätt beslut”, även om han inte tror att Saudiarabien kommer att sluta bryta mot mänskliga rättigheter.

– Men detta kan bli ett prejudikat för andra länder, som nu vågar följa efter Sverige och säga emot Saudiarabien både i ord och handling. Det kan förändra situationen på sikt, säger han till SvD.

Human Rights Watchs Mellanösternexpert Adam Coogle skriver på Twitter att Sveriges uppsägning av Saudiavtalet skickar ett budskap till Saudiarabien att landet inte kan bryta mot mänskliga rättigheter och komma undan med det.