Jean-Claude Arnault döms till 2,5 års fängelse för två våldtäkter

Skärpt straff i hovrätten för kulturprofilen

Uppdaterad 2018-12-04 | Publicerad 2018-12-03

Han ville att domen skulle hävas – men dömdes för ytterligare brott.

Hovrättsdomen mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault, 72, blev 2,5 års fängelse.

– Så sent som i morse hade jag ett vittne som backade i sista stund, säger hans advokat Björn Hurtig.

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault, 72, dömdes till 2,5 års fängelse i hovrätten.

Jean-Claude Arnault dömdes i början av oktober till två års fängelse. Han dömdes i tingsrätten för ett fall av våldtäkt mot en kvinna i Stockholm för sju år sedan.

Domen överklagades både av kulturprofilen som ville att domen skulle hävas, samt av åklagare och den målsägande kvinnan. De ansåg att Arnault skulle dömas för ytterligare en våldtäkt.

Hovrätten gick på åklagarens linje och ändrade tingsrättens dom såtillvida att man dömde Arnault även för den andra våldtäkten han först var åtalad för.

”Det är också ställt utom rimligt tvivel att Jean-Claude Arnault har genomfört ett samlag med målsäganden varvid han otillbörligen utnyttjat att hon på grund av sömn befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd. Jean-Claude Arnault döms därför även för våldtäkt den 2–3 december 2011 i enlighet med åklagarens påstående i gärningsbeskrivningen i åtalspunkten 2”, skriver hovrätten i domen.

Domen skärptes till två år och sex månaders fängelse.

På en presskonferens på Svea hovrätt berättade hovrättslagmannen Lars Dirke om resonemanget bakom att fälla kulturprofilen för en ytterligare våldtäkt.

– Hovrätten gör en annan bedömning och anser att det är ställt bortom rimligt tvivel att den tilltalade gjort sig skyldig till våldtäkt även vid detta tillfälle, säger han-

I ett uttalande efter domen säger kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz till DN:

– I dag har rättvisa segrat. Min klient känner stor tacksamhet och är väldigt lättad över hovrättens dom. Hon finner inga tillräckliga ord.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Jean-Claude Arnault och hans advokat Björn Hurtig kommer att överklaga domen till högsta domstolen, eftersom de är missnöjda med bland annat bevisvärderingen.

– Han är bestört, besviken och oroad för sin framtid. Han nekar i sten, och jag tror honom. Jag kommer strida så länge jag kan, säger Björn Hurtig.

Så sent som i dag hade de ett nytt vittne som skulle kompletteras till hovrätten, men personen ska ha dragit sig ur i sista stund. Vittnesmål som Hurtig hoppas kan påverka högsta domstolen att pröva målet.

– Det finns personer som har en annan bild av situationen, men som inte vågat vittna, bland annat på grund av det enorma massmediala trycket. Jag ska försöka få någon eller några av dem att ta bladet från munnen och hoppas på att de vågar stå för sina uppgifter, säger Björn Hurtig.

Två nya vittnen

Under förhandlingarna i hovrätten i mitten av november kallades två nya vittnen till Arnaults försvar, en av dem var hans fru och akademiledamoten Katarina Frostenson.

Det var den 12 juni i år som Arnault åtalades för två fall av våldtäkt. De misstänkta brotten ska vara begångna mot en kvinna i Stockholm under hösten och vintern 2011.

Någon teknisk bevisning har inte funnits i målet och de vittnen som har hörts i rätten har själva inte bevittnat några övergrepp, utan fått dem återgivna av den utsatta kvinnan. Skillnaden mellan bevisningen i de två fallen av våldtäkt är att kvinnan berättade om det första övergreppet för sin terapeut, som gjorde en anteckning om det i kvinnans journal.

Arnault, som hela tiden nekat till anklagelserna, häktades i september misstänkt för en av de två våldtäkterna. Detta då det fanns risk för att han skulle lämna landet. 

I häktet sedan september

Misstankarna mot Kulturprofilen uppmärksammades första gången i november 2017 i en granskning av Dagens Nyheter där 18 kvinnor berättade hur han utsatt dem för ofredanden och våldtäkter. 

Anklagelserna mot Jean-Claude Arnault, som haft nära band till Svenska Akademien, har försatt Akademien i en djup kris och lett till att flera ledamöter valt att lämnat arbetet.

Jean-Claude Arnault har befunnit sig i häkte sedan förhandlingarna i tingsrätten i slutet av september.