Nordkorea ställde in Ban Ki-moons besök

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

NYHETER

I morgon skulle Ban Ki-moon ha besökt Nordkorea.

Men i sista sekund har Nordkorea ställt in.

– Det här beslutet som Pyongyang tagit är mycket beklagligt, säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon i ett uttalande.

FN-chefen Ban Ki-moon skulle besöka industrizonen Kaesong i Nordkorea, som drivs gemensamt av Syd- och Nordkorea. Men i sista sekund har det slutna landets inbjudan till Ban dragits tillbaka, utan att man förklarat varför.

– Det här beslutet som Pyongyang tagit är mycket beklagligt. Men som generalsekreterare för FN så kommer jag inte att spara någon kraft i min strävan att uppmuntra Nordkorea till samarbete med det internationella samfundet för att nå fred och stabilitet på den koreanska halvön, säger Ban Ki-moon i ett uttalande.

Anställer tiotusentals nordkoreaner

Hade besöket genomförts hade Ban Ki-moon blivit historisk som den förste FN-chef som besökt Nordkorea sedan Boutros Boutros-Ghali år 1993 och den första FN-chef att besöka industrizonen Kaesong sedan den öppnade 2004, rapporterar TT.

Industrierna i Kaesong stammar från en period då Sydkoreas dåvarande regering hade som främsta mål att främja vänskap mellan de två länderna. I komplexet driver mer än 100 sydkoreanska industriägare verksamheter i vilka omkring 50 000 nordkoreanska arbetare är anställda.

Sydkorea tjänar på industrierna eftersom den nordkoreanska arbetskraften är billig medan Nordkorea får ett ekonomiskt inflöde genom att man tar en okänd del av de anställdas löner, rapporterar CNN.

Publicerad: