Extremt varm vinter i Arktis ger svensk iskyla

Uppdaterad 2018-03-02 | Publicerad 2018-03-01

I Sverige och övriga Europa är det iskallt – för att det just nu är ovanligt varmt runt Nordpolen.

61 timmar har det hittills i år varit plusgrader i delar av Arktis.

– Det har aldrig tidigare varit så extremt, säger Ruth Mottram, klimatforskare på danska meteorologiska institutet, DMI, till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt DMI:s uträkningar, som Reuters tagit del av, är temperaturen just nu i hela Arktis 20 grader högre än normalt. Visserligen är det ändå generellt minusgrader i regionen, men läget är ändå extremt.

Solen sänker sig över havsisen i norra Kanada. Istäcket i Arktis fortsätter att minska år efter år.

Den största avvikelsen uppmättes i Karahavet och Barents hav vid Svalbard där temperaturen var drygt nio grader över genomsnittet.

– För att vara Arktis är det exceptionellt höga temperaturer, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet, till TT.

Varm luft sveper upp både från Atlanten och Berings sund, vilket trycker den arktiska kylan söderut, och från Sibirien blåser iskylan in över Europa.

Resultatet: en snöstorm över Rom tidigare i veckan, katastrofläge i flera europeiska städer – exempelvis i Bryssel där man planerat extrema åtgärder som att faktiskt fängsla hemlösa människor för att de inte ska frysa ihjäl.

Och här hemma i Sverige: iskalla vindar, låga temperaturer, snöoväder och risk för att drabbas av köldskador för den som inte ser upp.

Galet väderläge

Väderläget har bland klimatforskare fått en dubbeltydig benämning: ”warm Arctic, cold continent” – utläst som ”wacc-y” eller ”wacky”, galet.

– Det galna vädret fortsätter med skrämmande styrka och uthållighet, twittrade professor Lars Kaleschke vid universitetet i Hamburg häromdagen.

Isbjörnarna är beroende av Arktis isar..

Samtidigt smälter havsisen i Arktis på grund av den globala uppvärmningen, och är nu nere på en av sina lägsta nivåer hittills, enligt amerikanska National Snow and Ice Data Centre. 14 miljoner kvadratkilometer är täckt av is. Vilket är 1 miljon kvadratkilometer mindre än normalt, motsvarande Egyptens landyta.

Blir allt vanligare – eller?

Även i Antarktis, där det nu är sommar, är isen nere på mycket låga nivåer. Under januari var utbredningen den näst lägsta som uppmätts.

De ovanliga kontrasterna har fått vissa att tala om upp- och nervända världen, och att klimatet och vädret påverkas när isen försvinner är otvetydigt. Och vissa klimatmodeller har antytt att sådana här svängningar kan bli vanligare i takt med klimatuppvärmningen.

– Fast man kan inte vara helt säker på att så är fallet just nu. För att kunna säga något säkert behöver vi fler datapunkter, säger professor Rummukainen.

Följ ämnen i artikeln