Festernas fest blev en riktig babyboom

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 44

Som väntat blev årets Nobelfest en sprakande tillställning där pristagare, kungligheter och ministrar åt, drack och dansade. Och trots att kvällens fokus låg på pristagarna kunde få undgå att missa prinsessornas magar.

Det var en samling glada gäster som i går kväll intog Blå Hallen i Stadshuset för att delta i årets nobelfestligheter. Tidigare under dagen fick de tio pristagarna under högtidliga former motta sina medaljer i Konserthuset.

Fokus låg på prinsessmagarna

Hela kungafamiljen var på plats, och trots att fokuset skulle ligga på pristagarna var det få av gästerna som kunde slita blickarna från de dubbla babymagarna.

Detta då både kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia väntar barn i mars respektive april nästa år. Prinsessorna var mycket tjusigt klädda, Victoria i plommonfärgat och Sofia i mörkblå spets.

1 350 gäster festade loss

Efter prisutdelningen bar det av till Stockholms stadshus där festernas fest väntade. Och vilket party det blev!

Totalt fick runt 1 350 gäster uppleva ett magnifikt skådespel av fantastiska blomsterarrangemang, storslagna framträdanden från Gustav Sjökvists Kammarkör och artister som Seinabo Sey och Anna Ternheim.

Bland gästerna under kvällen återfanns bland annat statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Kungen fick vänta längst

Som vanligt kantades även årets Nobelmeny av ett stort hemlighetsmakeri och det var först vid serveringen som gästerna fick reda på vad som skulle serveras på Nobelporslinet. Bakom menyn stod kocken Sayan Isaksson och konditorn Daniel Roos.

Enligt SvD ska en mindre "sås-fadäs" inträffat under kvällen då kungen blev den siste att serveras sås till varmrätten vid honnörsbordet. "Pinsamt" kommenterade en av servitörerna händelsen.

Men den som väntade på något gott fick garanterat sina smaklökar tillfredsställda när desserten bars in på silverbrickor av de 260 servitörerna.

Tog parasiterna i försvar

Nobelpristagarna höll under kvällen även sina tacktal som i år framkallade en hel del skratt bland gästerna. Bland annat erkände den svenska kemipristagaren Tomas Lindahl att han under sin skoltid blev underkänd i kemi. Något som verkar ha ordnat upp sig på ålderns höst.

Även en av medicinpristagarna, William C. Cambell, som delar priset tillsammans med Satoshi Ōmura och Tu Youyou för sin forskning om parasiter, fick med sig publiken när han tog den "ogulliga" organismen i försvar och uppmanade till att visa parasiterna lite mer repsekt.

Tu Youyou ska dock ha behövt lämna festen under talet, då hon uppges ha sviktande hälsa.

Kom iklädd byxor

Kvällens längsta och mest gripande tal hölls av litteraturpristagaren Svetlana Aleksijevitj, som tillägnade sitt pris till alla de tusentals ryssar hon intervjuat till sina böcker.

Den prisade författaren benämndes även av många som modig, då hon till skillnad från de flesta andra kvinnor på festen kom klädd i byxor i stället för högtidsdräkt.

Publicerad: