Ryska attacker kan vara krigsbrott

Publicerad 2015-12-24

Rysslands bombningar i Syrien kan klassas som krigsbrott, enligt en ny rapport från Amnesty.

Organisationen har undersökt attacker i vilka minst 200 civila dödats.

– Vi ser inte några som helst tecken på att det kring de här målen har funnits militär aktivitet, säger Ami Hedenborg på Amnesty Sverige.

De ryska bombattackerna startade i slutet på september efter att Kreml sagt sig vilja stödja president Bashar al-Assads kamp mot jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) och andra väpnade grupper.

Ryssland säger sig endast anfalla terrorister och förnekar att civila har skadats i deras bombattacker, men enligt Amnesty finns det uppgifter som pekar på att landet ljuger.

– Vi har undersökt 25 attacker i 5 olika områden under oktober och november. Genom att tala med vittnen och människorättsförsvarare och genom att göra bild- och videoanalyser har vi sett tecken på att minst 200 civila har dött, säger Ami Hedenborg, pressekreterare på Amnesty Sverige, till Aftonbladet.

”Verkar ha använt klustervapen”

I rapporten från Amnesty International nämns attacker i Homs, Idlib och Aleppo i vilka minst 200 civila dödats. Vid en av de dödligaste miste 49 civila livet när tre ryska missiler träffade en marknad. I en annan misstänkt attack dog minst 46 civila, varav 32 barn och 11 kvinnor, som tagit skydd i en källare i ett bostadshus. Enligt Amnesty kan Ryssland därmed ha gjort sig skyldigt till krigsbrott.

– Eftersom vi inte ser några som helst tecken på att det kring de här målen har funnits militär aktivitet så är det ett krigsbrott. Samma gäller för att träffa ett sjukhus, det är också ett krigsbrott. När vi tittar på de här bildanalyserna och talar med vapenexperter verkar det dessutom som att man har använt sig av klustervapen, och det får man inte heller göra, säger Ami Hedenborg.

Menar ni att Ryssland avsiktligt verkar ha bombat civila mål?

– Det vet vi inte, men mycket tyder på det. Det är möjligt att det här har varit misstag, men problemet är ju att Ryssland inte berättar vad de har träffat och varför de har valt att göra som de har gjort.

– Vad vi vill nu är att Ryssland tittar på rapporten och gör en oberoende utredning. Vi har kontaktat Ryssland men inte fått något svar.

”Visade upp annan moské”

Under eftermiddagen avfärdade rysk militär Amnestys rapport som fejkad, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Vi har pratat med ögonvittnen och överlevare från attackerna, vi har med hjälp av analyser från vapenexperter granskat video- och bildmaterial som visar följderna av de här angreppen och vi har även pratat med människorättsförsvarare och medicinsk personal som jobbar i området, säger Ami Hedenborg.

– När Ryssland säger att rapporten är fejkad kan jag bara kontra med att de inte säger någonting. Och när vi visade bildbevis på en moské som bombats, då visade de upp en helt annan moské och sa att den inte alls var träffad.

Samtidigt som Amnesty släpper sin rapport kommer uppgifter om att den syriska regimen under ledning av Bashar al-Assad begått nya krigsbrott. BBC rapporterar att minst fem personer dött i en misstänkt kemvapenattack i en förort till huvudstaden Damaskus.