Seat: 700 000 bilar har mjukvaran

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ännu en biljätte dras in i Volkswagens utsläppsskandal

Nu dras även spanska biltillverkaren Seat in i utsläppsskandalen.

700 000 bilar från jätten, som ingår i VW-koncernen, ska ha fuskmjukvaran, säger en talesperson enligt AFP.

Som Aftonbladet tidigare rapporterat så började utsläppsskandalen med Volkswagen.

VW har erkänt att deras mjukvarumanipulation har använts på 11 miljoner motorer.

I går blev det känt att över 2 miljoner Audis var påverkade.

”Litet antal fordon i Spanien”

Nu medger spanska biltillverkaren Seat, som tillhör VW-koncernen, att de har tillverkat 700 000 bilar utrustade med Volkswagenmotorer som har den manipulerade mjukvaran.

– Det återstår bara ett litet antal fordon med den här motorn i Spanien. Bara lite fler än 3 000 bilar, och vi har sagt till bilhandlarna att ställa undan de här bilarna, säger en talesman från Seat, enligt Reuters.

Spanska El Pais skrev förra veckan att Seat var inblandade i skandalen. Tidningen citerade inofficiella källor som sa att biljätten utrustat 500 000 bilar med fuskmjukvaran. Den siffran visade sig alltså vara i underkant.

”Våra nya bilar möter kraven”

Motorerna tillverkas av VW i speciella fabriker och har sålts till olika biltillverkare. Seats fabrik i Martorell utanför Barcelona ska ha monterat motorerna i fordon på väg till försäljning ända fram till i år, skriver El Pais. Seat understryker dock att nya bilar inte längre har den så kallade EA189-motorn som nu blivit så omtalad.

– Alla nya fordon som sålts av Seat i EU och som har EU6-motorer följer alla regleringar och krav utan några undantag, säger Seat till tidningen.

Regeringen vill ha tillbaka pengar

Avslöjandet har fått den spanska regeringen att kräva tillbaka bidrag som man delat ut till Seat för att företaget ska producera bränslesnåla fordon. Energiminister Jose Manuel Soria har uttalat sig och sa att han förväntar sig att Seat berättar för hans departement hur många fordon med fuskmjukvaran som Seat har producerat och sålt.

Han uppgav dock inte vilket belopp som regeringen förväntar sig att Seat ska betala tillbaka.

VW fortsätter satsa i Spanien

Soria sa även att Volkswagen försäkrat den spanska regeringen att de kommer att fortsätta investera i Spanien och att utsläppsskandalen inte kommer att påverka företagets anställda i landet.

BBC skriver att fördelningen av de 11 miljoner dieselmotorer som är inblandade ser ut så här: Volkswagen 5 miljoner, Audi 2,1 miljoner, Skoda 1,2 miljoner, Seat 700 000 och Vans 1,8 miljoner.

Publicerad:

LÄS VIDARE