”Vi är människor också”

Publicerad 2013-10-25

Poliserna i den hemliga gruppen UMF kommenterar inläggen

Ungefär en fjärdedel av alla Sveriges poliser är med i den omstridda hemliga gruppen på Facebook.

Reaktionerna hos medlemmarna, efter att kränkningarna som skrivits på sidan offentliggjorts, varierar.

– Vi är människor också, man kan bli uppretad och skriva saker i affekt, säger en polis som vill vara anonym.

Polisens Facebookgrupp UMF startades i februari förra året. Över 5 000 personer är med - det motsvarar ungefär en fjärdedel av Sveriges alla poliser.

UMF står för ”Underbetald, missnöjd, förbannad” och sjösattes i samband med ett arbete inom Polisförbundet om att ta till vara medlemmars engagemang i nya former, såsom sociala medier.

Syftet med sidan var att diskutera arbetsmiljö, arbetsvillkor och andra fackliga frågor men den kom med tiden i stället att bli ett mer allmänt samtalsforum.

Utöver arbetssituationen kommenteras en tid efter starten även medieuppgifter, rapporteringar från polisärenden och andra händelser i samhället.

– Det är då de här övertrampen dyker upp. Man formulerar sig på sätt som är väldigt olyckliga helt enkelt, säger polisen Martin Marmgren som själv är medlem i gruppen.

”Djupt olyckligt”

Martin Marmgren är kritisk till flera inlägg på sidan.

– Man kan fundera över hur man tänkte när man skrev de här sakerna. Med tanke på att det är en polis som skriver det så är det djupt olyckligt, säger han.

En annan polis som är medlem i gruppen, och själv skrev i tråden om journalisten Elisabet Höglund, förklarar varför han tror att de kränkande kommentarerna skrivits.

– I ett slutet sällskap kanske man pratar om en annan person på ett annat sätt än om den personen är med. Det är så vi fungerar som människor.

Av de 5 000 medlemmarna har långt ifrån alla varit aktiva. Många har helt enkelt lagts till av någon annan bara för att de arbetar som poliser, berättar Martin Marmgren.

Andra uppger att de inte ens känt till vad det var för någon grupp.

– För att det var en grupp för poliser, svarar en medlem som också vill vara anonym på frågan om varför hon gick med.

”Beklämmande”

Martin Marmgren tror att det nu kommer att tas krafttag mot sidan.

– Det kommer definitivt att rensas bland kommentarerna. Sedan gissar jag att man kommer att diskutera någon form av moderering, säger han.

Under dagen har den senaste tidens rapportering om Facebookgruppen diskuterats på Martin Marmgrens arbete.

– Folk tycker att det är beklämmande. Det känns inte kul så klart.

Aftonbladet har varit i kontakt med Johan Svanestam som är en av UMF:s grundare. Han svarar i ett sms: ”Jag är inte jättesugen att samverka mer med just er”.