Nu kan du bli pärle-mor – men det kostar

Publicerad 2018-05-26

Den har 300 år på nacken och påstås se ut som ett sovande lejon.

Nu kan dyrgripen bli din – om du har ett par miljoner över.

Den egendomliga sötvattenpärlan, alltså en pärla som vuxit i en mussla som lever i sötvatten, går under klubban i Nederländerna den 31 maj.

Auktionshuset Venduehuis i Haag räknar med att den ska säljas för omkring fem miljoner kronor.

Pärlan är 6,8 centimeter lång och väger 120 gram. Det är rejäla mått i pärlvärlden och enligt CNN handlar det om den största kända sötvattenpärlan i historien.

Världens största sötvatten pärla säljs på auktion.

”Sovande lejonet” växte i 60 år

Den har döpts till ”Det sovande lejonet” efter sin naturliga form, har kinesiskt ursprung och tros ha vuxit till sig i 60 år innan den hittades år 1760 under Qing-dynastin.

Holländska köpmän tog den via Indonesien till Europa i vad som antas ha en förbjuden smugglingsoperation eftersom kejsaren Qianlong hade förbjudit export av stora pärlor.

”Sovande lejonet” såldes första gången 1778 i Amsterdam. Köpare var ryska kejsarinnan Katarina den stora som tog den till Sankt Petersburg.

I mitten av 1800-talet dök pärlan upp i Polen där den köptes av en juvelerare som jobbade för det enade Italiens förste kung, Victor Emmanuel II.

Pärlan säljs av förbund

Så småningom återgick den under holländsk kontroll och sedan 1979 kan Amsterdams pärlförbund stoltsera med ägarskapet.

Peter Meefout, direktör vid Venduehuis, poängterar hur ovanligt det är att pärlan byter ägare.

– ”Sovande lejonet” kommer förmodligen inte att säljas igen under de kommande 200 åren. Det är sista chansen för den holländska allmänheten att få se detta naturens underverk, säger han till CNN.

Hittade pärla värd 5 000 kronor i
skaldjurspastan

Följ ämnen i artikeln