Kultursektorn väntar på mer krisstöd

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2020-12-14

Kulturminister Amanda Lind (MP) har mer eller mindre lovat mer stöd till kultursektorn. Men än har inga nya pengar kommit

Förhandlingar pågår just nu mellan regeringen, C och L. Siktet är inställt på besked före jul.

– Vi anser att det behövs mer krisstöd till kulturen, säger Karolina Skog, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet.

Branschen har fått 2 miljarder kronor i olika krisstöd under året och ytterligare 1 miljard finns avsatt i budgeten för 2021 i så kallat uppstartsstöd.

– När vi tog fram det i september fanns det förhoppningar om att 2021 skulle bli ett uppstartsår. Men nu ser vi att det också kommer att bli ett krisår, säger Skog.

Första kvartalet

Det som förhandlas nu är stöd för de första månaderna 2021. Skog vill inte uppge en exakt siffra för hur stort stöd MP vill se.

– Men det behöver vara minst i samma storleksordning som tidigare stöd, säger hon.

I mitten av november meddelade regeringen att åtta är den nya normen, vilket blev ännu ett hårt slag för kultursektorn. Kulturminister Amanda Lind sade då på en pressträff att regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna självklart ser behovet av mer stöd.

Konkurrens mellan krisstöd

Nu pågår förhandlingar för att kunna lägga fram ytterligare extra ändringsbudgetar i början av nästa år. Men det är mycket som ska rymmas där. Den senaste tiden har det bland annat kommit besked om förlängda företagsstöd och fortsatt slopad karensdag.

– Det finns olika tyngdpunkter och prioriteringar hos partierna. Men MP:s första prio just nu är mer pengar till kulturen och civilsamhället, säger Skog, som hoppas att kunna ge besked till kultursektorn före jul.

Andra partier, som TT har talat med, säger att ingen är emot mer pengar till kultursektorn. Så länge det finns restriktioner som begränsar kulturlivet har staten en viss skyldighet att kompensera för det, resonerar man. Men hur mycket pengar det blir, handlar i slutänden om att väga olika intressen mot varandra.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln