Sverige stoppar resor från Storbritannien

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ett av British Airways Airbus A319-flygplan på väg in för landning på Arlanda flygplats. Arkivbild.
Foto: JOHAN NILSSON
Ett av British Airways Airbus A319-flygplan på väg in för landning på Arlanda flygplats. Arkivbild.

NYHETER

Regeringen ska införa ett reseförbud från Storbritannien efter upptäckten av en ny stam av coronaviruset i landet.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att ett formellt beslut ska fattas på måndag, då förbudet också införs. Men formerna kring förbudet är oklara.

– Vi förbereder ett beslut om inreseförbud från Storbritannien. Det ska kunna börja gälla så snart som möjligt, säger Damberg till SVT Nyheter.

Beslutet fattas mot bakgrund av att det upptäckts en ny stam av coronaviruset i landet som uppges vara mer smittsam.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson anser att resestoppet är en rimlig försiktighetsåtgärd i det läget som uppkommit, skriver han på myndighetens webbplats.

Myndigheten kommer på måndag att komplettera regeringens beslut med regler för dem som trots allt anländer från Storbritannien den närmaste tiden, det vill säga svenska medborgare som inte kan nekas inresa, och för dem som redan anlänt till Sverige under den senaste tiden.

Upptäckt i Danmark

Det är enligt Folkhälsomyndigheten för tidigt att säga om den nya virusmutationen är mer smittsam, trots rapporter om uppemot 70 procents ökad smittsamhet.

"Den nya varianten finns redan i ett antal EU-länder och det är inte alls uteslutet att den redan finns i Sverige men vi har ännu inte kunnat bekräfta det", skriver Johan Carlson.

Mutationen har också upptäckts i Danmark, där det i dagsläget finns nio bekräftade fall, rapporterar Danmarks Radio.

Sedan i september

"Denna variant, VUI 202012/01, som nu uppmärksammas i Storbritannien har i nuläget inte hittats i Sverige men Folkhälsomyndigheten fortsätter att kontrollera virusprover och bevakar särskilt förekomsten av VUI 202012/01", säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på FHM, i en skriftlig kommentar och fortsätter:

"Något eller några enstaka fall av virusvarianten finns enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, också rapporterade från Danmark, Nederländerna och Belgien."

Statsepidemiolog Anders Tegnell uppger att mutationen funnits i Storbritannien sedan i september och att den blivit vanligare de senaste veckorna.

I Sverige dominerar från och med oktober månad virusvarianten B.1.177, som är den variant som har varit vanligast i Europa från augusti och framåt.

Flyg landar i kväll

SAS Sveriges presschef Freja Annamatz säger att flygbolaget ännu inte har fattat några beslut om huruvida flygningar från Storbritannien kommer att ställas in.

– Vi har en flight i kväll som landar från Storbritannien, och sedan får vi se hur det blir framåt och värdera det. Men det vi gör är att följa reserestriktionerna som kommer, och det innebär i sin förlängning att vi med största sannolikhet kommer att behöva ställa in resor, säger Annamatz.

Swedavia, som bland annat driver Arlanda flygplats, har ännu inte blivit informerade om några nya restriktioner och vidtar därför inga särskilda åtgärder för flyg från Storbritannien, uppger bolagets presstjänst till TT.

I Italien uppger hälsodepartementet att en person som återvänt med flyg från Storbritannien testat positivt för den nya virusmutationen, rapporterar tidningen la Repubblica. Italien har, liksom många andra europeiska länder, stoppat resor från Storbritannien på söndagen.

Publicerad: