Smittspridningen tar ny fart i Västra Götaland

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2021-03-02

"Många gör stora insatser för att hålla nere smittspridningen, men vi har ett gemensamt ansvar och våra val får konsekvenser", påpekar Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, Smittskydd Västra Götaland. Arkivbild.

Smittspridningen tar ny fart i Västra Götalandsregionen. Under vecka 8 ökade antalet konstaterade fall med 25 procent.

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg konstaterar att utvecklingen liknar hur den första och andra vågen av pandemin började – och han ser anledning till oro.

"Många gör stora insatser för att hålla nere smittspridningen, men vi har ett gemensamt ansvar och våra val får konsekvenser", påpekar han i ett pressmeddelande.

Under vecka 8 konstaterades 5 964 nya fall av covid-19. Den största ökningen syns i Göteborg och dess kranskommuner, men en ökad smittspridning kan ses i hela regionen.

– Det är samma mönster som vi såg inför den första och den andra vågen. Då började smittspridningen i Göteborgsregionen och spred sig vidare, förklarade Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen vid en tidigare presskonferens.

Allra mest ökar smittan nu i åldersgruppen 10–19 år, där Smittskydd Västra Götaland rapporterar en ökning på 57 procent jämfört med föregående vecka.

Smittskyddsläkaren uppmanar nu alla att axla sin del av ansvaret för att bromsa smittan.

"Minska dina kontakter med andra. Håll avstånd i alla lägen och använd munskydd om det inte är möjligt och alltid i kollektivtrafiken", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Följ ämnen i artikeln