Protesterna i Indien – därför bränner man bilder på Greta

Uppdaterad 2021-02-08 | Publicerad 2021-02-07

Böndernas protester i Indien har pågått i flera månader.

Men varför har svenska Greta Thunberg och popstjärnan Rihanna nu hamnat i den indiska storpolitikens skottlinje?

– Regimen bryr sig mycket om sin internationella image, som håller på att förstöras, säger experten Ashok Swain.

Bönder demonstrerar i Indien. Det har de gjort ända sedan i november, som en reaktion på tre avregleringar kring handeln av landets jordbruksvaror.

Avregleringarna sägs vara ett led i att göra bönderna mer oberoende av andra aktörer, men många tror att det i slutändan kommer leda till att stora företag, varav många med kopplingar till president Narendra Modi, kommer att ta över marknaden.

– Vi kommer se hur stora industrier tar över jordbruket. Bönderna kommer att bli fattigare och klyftorna mellan rika och fattiga kommer att bli ännu större, säger Ashok Swain, professor i freds- och konfliktforskning på Uppsala universitet.

Att demonstrationerna började i Punjab, regionen i norr som ofta kallas för Indiens brödkorg, är ingen slump. En stor del av befolkningen är sikher vilket påverkat hur den nationalistiska regimen betraktat protesterna.

Religiösa splittringar

– Sikherna har ett stort internationellt samfund som tidigt uttryckte stöd för demonstranterna, säger Ashok Swain.

– Därför har man kunnat skylla på utländsk inblandning eller säga att det är en separatistisk fråga för just sikherna, säger han.

Men protesterna spreds från Punjab till Delhi, där kulmen nåddes den 26 januari, då den nationella helgdagen Republikens dag firas i landet.

Demonstranter som först inte tillåtits att ta sig in i Delihis kärna stormade det historiska Röda fortet, vilket ledde till att en demonstrant dog och flera poliser och bönder skadades.

Nu är det inte bara sikher som demonstrerar, utan bönder från olika delar av landet – med olika trostillhörigheter.

– Att hinduer nu anslutit sig är ett problem för Modi, säger Ashok Swain.

Indiens premiärminister Narendra Modi.

Greta och Rihannas roll

Vad har då popstjärnan från Barbados, eller den svenska klimataktivisten med saken att göra?

När Rihanna länkade till en artikel om protesterna och skrev ”Varför pratar vi inte mer om det här?” på Twitter blev det genast storpolitik. Det indiska utrikesdepartementet gick ut och fördömde tweeten.

Även svenska Greta Thunbergs inlägg till böndernas försvar på samma plattform har väckt ramaskri bland motdemonstranter. Särskilt bland den indiska ultrahögern, som stödjer det nationalistiska styret bakom avregleringarna.

– Regimen har nu bett indiska kändisar att twittra sitt stöd. Man brukar tysta kritiker i Indien men att göra det samma för internationella kändisar? Det hela är väldigt konstigt, säger Ashok Swain.

Flera bilder har spridits där människor i grupp bränner bilder på Greta Thunberg och Rihanna i anslutning till protesterna i Delhi. Rihanna påstås vara muslim, i ett försök att skylla oroligheterna på religiösa minoriteter i stället för sakfrågan.

– Regimen bryr sig mycket om sin internationella image, som nu håller på att förstöras, säger Ashok Swain.

Att Modi drar tillbaka lagändringarna som bönderna demonstrerar mot ser Ashok Swain, som själv växte upp i Indien, som osannolikt.

– Han vill inte framstå som en svag ledare, han kommer inte att ändra någonting. Min gissning är att han kommer låta det pågå ett tag längre, och när protesterna svalnar kommer han att avlägsna dem med våld, säger han.

ANNONS