80 misstänkta bedragare förhörda i Uppsala

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:
Uppdaterad:

Antalet bedrägerier har ökat kraftigt under de senaste åren – under en intensiv dag förhörde polisen 80 personer som kan ligga bakom brottsvågen i Uppsala.

– Det kommer förhoppningsvis ge upprättelse till de personer som utsatts, säger polisens presstalesperson Jonas Eronen. 

Förra året anmäldes 240 000 bedrägeribrott i Sverige, vilket är nästan fem gånger så många anmälningar som 2005. En del av dem skedde i Uppsala där 80 personer ställdes till svars för ett eller flera brott under den nationella polisinsatsen mot bedrägerier, Strålkastaren, den 23 september. 

Uppsalapolisen höll 219 förhör med misstänkta, offer och vittnen till och en rad olika bidragsbrott och genomförde husrannsakningar samt topsade 14 personer och frihetsberövade en del.

”Detta är den första gemensamma nationella utredningsinsatsen som genomförts i denna form”, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson i Uppsala.
Foto: Polisen
”Detta är den första gemensamma nationella utredningsinsatsen som genomförts i denna form”, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson i Uppsala.

Nyttjar svagheter i systemet

Hur många utredningar som faktiskt kommer gå till åtal är dock oklart än så länge. Men enligt Jonas Eronen, polisens presstalesperson i Uppsala, är bedrägeribrotten ofta komplexa och svårutredda – vilket inte minst den nationella insatsen bekräftar. 

– Den här utredningsinsatsen har satt lyse på utmaningarna och redovisade ärenden kommer förhoppningsvis ge upprättelse till de personer som utsatts, säger han i en skriftlig kommentar till Aftonbladet. 

– Bedragarna är snabba att nyttja svagheter i samhällets system och hittar hela tiden nya tillvägagångssätt och metoder för att begå brott.

Anmälningarna som kommer in visar också på att det är en brottslighet som genererar mycket pengar för de som sysslar med kriminalitet, enligt honom.

– Det betyder att de satsningar polisen gjort inom området är helt rätt och att det är något vi ska satsa på.

I polisregion Mitt, som täcker Uppsala liksom Gävleborg och Västmanland, pågick insatsen även den 22 och 24 september. Polisen har inte gått ut med några lokala uppgifter gällande dem dagarna, men uppger att den höll totalt 456 förhör, genomförde fem husrannsakningar, topsade 26 personer och frihetsberövade åtta personer under de tre dagarna i hela polisområdet.

Publicerad:

LÄS VIDARE