Tegnell om Norges svenska coronastrategi: Inte en tävling

Publicerad 2020-09-10

Arbeta hemifrån, undvik kollektivtrafiken och inför distansundervisning för landets universitet.

Den ökade smittspridningen i Norge har fått regeringen att överväga skärpta restriktioner – enligt den svenska modellen.

– Många av oss har kommit fram till att det här är en pandemi vi måste leva i under längre tid, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Norge har nu mer än 20 coronasmittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna – och har nått en ny nivå av smittspridning i landet. Norge har därmed passerat den gräns som de använder för att klassa andra länder som rödlistade.

Med anledning av den stigande kurvan kallade statsminister Erna Solberg till en pressträff under torsdagen.

– Om antalet fall utan känd smittkälla fortsätter att ökar, eller om vi inte får kontroll över de lokala utbrotten så kommer vi överväga att införa stramare åtgärder – lokalt, regionalt eller nationellt, sa hon.

Ser över svenska åtgärder

Men det är inte aktuellt med en ny total nedstängning. I stället ser det till stora delar ut som att landet inspirerats av den svenska strategin: förebyggande av smittspridning i vården, stärkta råd till riskgrupper, uppmuntra norrmän till hemarbete och att undvika kollektivtrafiken, att införa distansundervisning för universiteten och begränsa antalet tillåtna personer på offentliga sammankomster till 50 personer.

Att Norge och en del andra länder nu verkar inta en strategi mer lik Sveriges kommenterade Anders Tegnell på myndigheternas pressträff under torsdagen.

– Om andra länder gör som Sverige eller inte, det får andra länder bedöma, det kan inte vi bedöma härifrån. Rent allmänt har många av oss kommit fram till att det här kommer vara en pandemi eller epidemi vi måste leva i under längre tid. Vi måste hitta ett sätt att leva med den som inte stör folkhälsan avsevärt på andra sätt.

Anders Tegnell.

Sverige har ju ibland fått kritik från våra grannländer för hur vi hanterat utbrottet. Hur går diskussionerna mellan er statsepidemiologer nu?

– Vi ser inte det här som en tävling utan delar erfarenheter och diskuterar olika insatser som har fungerat eller inte fungerat och funderar hur vi kan hjälpa varandra, säger Anders Tegnell.

”Ligger i en annan fas”

Att kurvorna över antal smittade nu börjar peka kraftigt uppåt i både Norge och Danmark medan Sverige har ett något lugnare läge kan ha flera förklaringar.

– Det är svårt att veta i dag. Det finns två delar: dels kom vår nedgång i antalet fall senare än andra länder. Det är möjligt att vi ligger i en annan fas. Vi måste vara noga att hålla i rekommendationerna nu för att hålla nere smittan, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Sedan har vi en annan situation i Sverige, vi går inte från en total nedstängning, utan ligger på samma insatser hela tiden. Det kan bidra till att vi kan få en annan utveckling än andra länder.

Teststation i Bergen.

Fallen ökar: Beror på oss

Och även Sverige har en viss ökning av fall just nu, men huruvida vi står inför några större nya utbrott till hösten är svårt att sia om.

En del menar att viruset trivs bättre i kyla, men hur pass viktigt det är är oklart, enligt Anders Tegnell. Men att vi tillbringar mer tid inomhus är en tydlig riskfaktor.

– Det är helt klart. Därför är det viktigt att vi inte samlas för mycket på fikapauser på stora arbetsplatser. Där finns riskerna.

– Det som kommer att kunna orsaka en ny smittspridning här är det som helt och hållet bestämmande för hur utvecklingen kommer att se ut i Sverige.

Premier League tillbaka! Expertens drag inför jackpott på
Stryktipset