Algeriets premiärminister avgår

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2021-06-24

Algeriets president Abdelmadjid Tebboune (bilden) får möjlighet att utse en ny premiärminister efter att premiärminister Abdelaziz Djerad har avgått.

Algeriets premiärminister Abdelaziz Djerad avgår, uppger den statliga televisionen. Det ger landets president, Abdelmadjid Tebboune, möjlighet att utse en ny premiärminister.

I parlamentsvalet för några veckor fick landets ledande parti Nationella befrielsefronten (FLN) flest röster och säkrade 98 av 407 platser i parlamentet, visar det officiella valresultatet som presenterades på onsdagen.

En allians av oberoende kandidater fick tillsammans 84 platser medan islamistiska Rörelsen för samhälle och fred (MSP) blev tredje största parti med 65 platser. FLN:s samarbetsparti Demokratisk nationell samling (RND) tog hem 58 platser.

Men valdeltagandet var rekordlågt. Endast 23 procent av de som var röstberättigade deltog. Missnöjet med landets styre är stort vilket har lett till flera landsomfattande och regimkritiska protester under de senaste åren.