Vården fasar inför smittspridningen: ”Det förskräcker”

Uppdaterad 2020-10-29 | Publicerad 2020-10-28

Regeringen borde se över restriktionerna då smittan fortsätter att öka.

Det efterlyser bland annat Stockholms läkarförening.

– När man ser smittalen gå upp så blir man väldigt rädd, säger Johan Styrud, ordförande.

Smittan ökar i 17 av Sveriges 21 regioner, rapportade Aftonbladet i dag.

Antalet coronasmittade i Sverige senaste dygnet är den högsta siffran sedan pandemins start – 2 128 bekräftade fall. På många håll ökar även belastningen på sjukvården.

Utvecklingen oroar Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande för Stockholms läkarförening.

– Man måste ha i åtanke att vi har haft en fruktansvärd vår. Sedan gick det ner under sommaren och i slutet av sommaren var vi nästan nere på noll patienter i Stockholm. Men nu går det uppåt i en icke kontrollerbar ordning. Och trycket på sjukhusen börjar komma, vi hade 19 patienter senast jag kollade, säger Johan Styrud.

Johan Styrud.

”Blir väldigt rädd”

Sjukvården har långa vårdköer att hantera efter att planerad vård behövde läggas på is under vårens kaotiska coronautbrott.

Nu säger Johan Styrud att flera sjukhus förbereder för att läget kan bli lika svårt som i våras.

– Nu ska vi jobba i kapp köerna – och så kommer det här. Jag tror inte folk förstår att det håller på att gå åt fel håll.

Danderyds sjukhus i maj.

Med anledning av den ökade smittspridningen skulle Johan Styrud vilja se att Sverige återinför tuffare restriktioner, vilket han först gick ut med i gårdagens SvD.

– De här ökade talen av smittspridning, och att man samtidigt öppnar upp samhället – det förskräcker.

Exempelvis när det gäller publikgränser vid evenemang, och att de särskilda restriktionerna hävts för personer över 70 år.

– Jag vet att det låter hårt och att det finns många aspekter. Sociala, ekonomiska och så vidare. Men vi tittar bara på vad sjukvården orkar med, säger Johan Styrud.

Så vad orkar sjukvården med?

– Det är en bra fråga, vi är ju utbildade för att ta hand om svårt sjuka människor. Hela våren har varit en stor utmaning men många har jobbat hårt, väldigt hårt. Det klart att man kommer orka med mycket – men varför ska vi utsätta befolkningen och en organisation för ett tryck som man inte behöver utsätta folk för?

Testningen har ökat

Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, lyfter fram att siffrorna över den ökade smittan delvis hänger ihop med ökad provtagning.

– I dag ser vi ju inte lika många inlagda och dödsfall som vi gjorde i mars och april, trots att vi har höga siffror över smittade. Det beror på att vi testar de med symtom i väldigt mycket högre grad än vi har gjort tidigare, säger han.

Med det sagt så är professorn mycket bekymrad över utvecklingen.

– Jag är väldigt, väldigt orolig för hur det kommer att se ut inom sjukvården och så vidare om några veckor, om den här snabba ökningen fortsätter.

”Då har vi en sportslig chans”

Fredrik Elgh är en av de 23 forskare som länge förespråkat tuffare restriktioner, bland annat när det gäller användning av munskydd.

– Om vi verkligen hade sett till att karantänsätta alla, under två veckor, som varit i närheten av smittade. Om vi hade sett till att sätta på oss munskydd så att vi skyddar varandra solidariskt. Om vi lät fler, även de som inte har symtom men som misstänker att de kan vara smittade, virustesta sig. Och om vi hade sett till att smittspåra alla runtomkring en smittad person så att vi verkligen kunde kontrollera infektionen – då har vi en sportslig chans att stoppa smittspridningen, säger Fredrik Elgh.

PODD Är den andra vågen här?

Aftonbladet Daily pratar med forskaren Emma Frans om vi befinner oss i en andra våg i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen