Tvåbarnsmamman Laila, 39, kämpar mot aggressiv cancer

Publicerad 2020-11-04

Omkring 15 personer får diagnosen binjurebarkscancer i Sverige varje år.

2018 blev Laila Fredriksson, 39, en av dem.

– Jag tänker vara den där 25-procenten som lever mer än fem år, säger hon.

”Det första jag fick höra när jag fick beskedet är att det inte är en så bra prognos”, säger Laila som kämpar mot cancern tillsammans med sin man Anders.

Fredagen den 5 januari klockan 11 förändrades Laila Fredrikssons liv. Då berättade hennes läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala varför hon haft ont i kroppen och drabbats av 38–40-graders feber med kort varsel, ungefär varannan dag under tio månaders tid. Hon hade adrenocortical carcinoma, eller binjurebarkscancer som den också kallas.

– Han sa att de hittat en 18 centimeters tumör på binjuren, säger hon.

Den lyckades läkarna ta bort. Liksom den vänstra njuren, en binjure och fyra metastaser som de hittat i levern. Men det dröjde inte länge förrän nya dottertumörer började ploppa upp.

Cancern kom tillbaka

Nu kämpar 39-åringen från Knivsta mot ett 20-tal metastaser och är inne på sin tredje cellgiftsbehandling.

– Det känns väldigt osäkert. För första gången så har några metastaser minskat med 47 procent. Men samtidigt har några andra ökat i storlek och både jag och min man tar ett besked i taget. Vi lever här och nu, mycket för våra barns skull. Vi har en femåring och en sextonåring. Och dem gångerna som jag tänker på hur det kan se ut framåt är dem gångerna som jag låser in mig på rummet och bryter ihop. Tre av fyra dör i binjurebarkscancer inom fem år. Men jag tänker vara den där 25-procenten som överlever.

”Jag kommer aldrig att bli friskförklarad för det är en så pass aggressiv cancer. Den kan komma tillbaka från en månad till en annan”, säger Laila som är tillsammans med närmsta vännerna på bilden.

”Är villig att pröva allt”

För att slå cancern, eller hålla den i schack, så håller hon igång. Hon tränade mycket innan cancern, och så även nu.

– Jag tänker att ju starkare jag är, desto mer orkar jag ta emot medicinerna och kroppen arbeta, säger 39-åringen som kör hälsoprogrammet 16 weeks of hell just nu.

Laila undersöker även vad det finns för behandlingar och forskningsprojekt runt om i världen.

– Jag har varit i kontakt med experter i USA och de säger att den bästa behandlingen för min cancer är cellgifter och Mitotane och det är det jag får just nu. Men jag är villig att pröva allt och det har jag sagt till läkarna på Akademiska också. Jag ska överleva det här och om det betyder att jag behöver pröva nya saker så får det vara så.

Eftersom hon är sjukskriven just nu har hon även startat en insamling för att kunna finansiera annan vård till exempel Finland.

Laila med hennes familj innan hon började med cancerbehandlingen.