Beordrade masslakt på minkar – men lag saknas

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Avlivande minkar i Danmark. Arkivbild.
Foto: Mette Moerk/Ritzau/TT
Avlivande minkar i Danmark. Arkivbild.

NYHETER

Det har blåst upp till storm kring regeringen i Danmark. Statsministern har krävt att alla minkar i landet ska avlivas – utan att all lagstiftning finns på plats. Chockerande, rasar branschföreträdare.

Minkar har avlivats under hösten på grund av att coronaviruset har muterat hos djuren och spridits till människor i Danmark. Den variant som anses vara allvarligast, kluster 5, har upptäckts på fem minkfarmar på norra Jylland och smittat tolv personer.

Det fick statsminister Mette Frederiksen att i onsdags beordra att alla minkar i Danmark ska avlivas inom tio dagar. Hennes motivering var att en mutation innebär risk för att framtida vaccin inte fungerar som de ska.

Det finns omkring 15 miljoner minkar i Danmark.

"Skandalöst"

Det finns dock ingen rättslig grund för att slakta friska minkar utanför smittozonen på norra Jylland. Därför behöver regeringen ny lagstiftning – men flera oppositionspartier har vänt sig mot ett lagförslag som var tänkt att läggas fram för snabbehandling på tisdag.

– Det är djupt anmärkningsvärt att du inte har den rättsliga grunden i ordning innan du beordrar minkuppfödare att döda sina djur och stänga sin gård, säger säger Per Larsen från De Konservative till nyhetsbyrån Ritzau.

– Det är skandalöst att sätta i gång en sådan process.

Ytterligare kritik

Det bristande stödet i folketinget gör att regeringen kan komma att skrota planerna på att lägga fram lagförslaget på tisdag, erfar Ritzau på måndagseftermiddagen.

Att all lagstiftning inte finns på plats vad gäller den dramatiska masslakten har chockat minkuppfödarna, enligt Tage Pedersen som är ordförande för Danske Minkavlere.

"Minkuppfödare i hela landet har behandlats helt galet de senaste månaderna och osäkerheten har varit stor och nu kommer detta på toppen av allt", skriver han.

"Vad ska man vänta sig, finns det ingen kontroll alls?"

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN