Experternas scenarier i regeringskrisen: ”Det är fifty-fifty”

Publicerad 2021-06-19

Extraval, hemliga möten eller ombildad regering.
Krisen som just nu skakar den svenska politiken kan ta helt olika vändningar.
Aftonbladet har bett tre experter berätta vad de tror kommer hända nu.

Klockan tio på måndag kommer riksdagen att rösta om att fälla Stefan Löfven. Utöver det är framtiden i den svenska politiken mycket oviss.

– I egentlig mening så har en regeringskris pågått sedan januari 2019. Så det här var bara en tickande bomb som skulle ske, säger Linn Mårdstam, statsvetare.

Det var Sverigedemokraterna som väckte misstroendet under torsdagen, efter att Vänsterpartiet sagt att de inte längre har förtroende för regeringen.

De tre experter som Aftonbladet pratat med målar upp olika scenarier för de kommande dagarna.

Dolda samtal under helgen

Trots att Stefan Löfven enligt Januariavtalet inte ska samtala med vänsterpartiet så tror Linn Mårdstam, statsvetare, att det är exakt vad han kommer att göra i helgen.

– Jag tror att han kommer ta det här bakom kulisserna med Vänsterpartiet. Precis som den förre vänsterledaren sa att ”det finns ett papper vi aldrig kommer se, så tror jag han kommer försöka undvika detta i dolda samtal, säger Linn Mårdstam.

Även Marja Lemne, lektor i statsvetenskap, tror att det kan lösa sig under helgen.

– Det är fifty-fifty att det löser sig och att det går till extraval, säger hon.

Statsminister Stefan Löfven (S) efter partiledardebatten i riksdagen.

Snabbt ny regering

Men om inga kompromissförsök lyckas under helgen kommer riksdagen att fälla Stefan Löfven, klockan tio på måndag.

Då har statsministern två val: Antingen lämnar han in sin avskedsansökan hos talmannen och de olika partierna försöka bilda ny regering, precis som efter valet 2018. Eller så utlyser Stefan Löfven extraval.

Men Marja Lemne, lektor i statsvetenskap, tror att Löfven kommer att avsäga sig statsministerskapet och att en ny konstellation lyckas bilda regering snabbt.

Det eftersom partierna vill undvika ett extraval, vilket automatiskt skulle ske om ingen lyckats bilda regering inom fyra försök.

– Man kan tänka sig att Löfven ombildar regeringen med stöd av V. Om inte Centern satsar på en minoritetsregering för att visa sin duglighet. Jag tror i alla fall inte det blir en långvarig kris, säger Marja Lemne.

”Troligast med extraval”

Jan Teorell, professor i statsvetenskap, tror däremot att det slutar med extraval i alla fall, eftersom ingen ändå skulle lyckas bilda regering nu.

– Vänsterpartiet och Centern står så långt ifrån varandra i frågan om fri hyressättning på nyproduktion, och har lite grävt ner sig i sina skyttegravar. Så det blir nog väldigt svårt att blidka båda sidorna, och då blir resultatet extraval, säger han.

Han tycker inte heller att man ska överdramatisera det alternativet.

– Opinionen ser inte ut som den gjorde 2018. Då är det inte orimligt av ett demokratiskt system att gå tillbaka till väljarna och be dem rösta igen och hantera regeringsbildningen efter det. Även om det är ovanligt i Sverige tycker jag inte att vi ska överdramatisera innebörden av ett extraval, säger Jan Teorell.

Fakta: Extraval

  • Om en misstroendeförklaring riktas mot statsministern måste regeringen avgå eller utlysa extraval.
  • Om regeringen beslutar om extraval ska det hållas inom tre månader.
  • Ett extraval går i huvudsak till på samma sätt som ett vanligt val, men är bara ett val till riksdagen.
  • Man röstar på samma sätt som vid ett ordinarie val och väljarna får ett röstkort.
  • Extraval ändrar inte mandatperioden. Så även det skulle bli ett sådant val i höst, hålls ordinarie val i september 2022.
  • Extraval (tidigare ofta kallat nyval) är mycket ovanligt i Sverige. Senast ett sådant hölls var 1958.