Vulkanutbrott på Island – expert varnar för ny utbrottstid

Uppdaterad 2021-03-21 | Publicerad 2021-03-20

En vulkan vid Fagradalsfjall på Island har vaknat.

Efter att ha vilat i drygt 800 år spyr berget nu rök och glödande lava.

En isländsk expert varnar – utbrottet kan vara ett startskott.

– En ny period med utbrott har börjat.

Utbrottet startade på fredagskvällen. Ingen vet hur länge det kommer att pågå. Det kan handla om dagar – eller veckor.

Under en presskonferens på lördagseftermiddagen varnade en av Islands ledande experter, Magnús Tumi Guðmundsson, professor i geofysik, att det här kan innebära starten på en ny utbrottstid i området.

– Det här är mycket anmärkningsvärt. Det här kommer vara något vi måste planera kring och vara vaksamma på, sa professorn.

Utbrottet pågår nära dalen Geldingadalur i Fagradalsfjall på Reykjaneshalvön på sydvästra Island, cirka 30 kilometer från huvudstaden Reykjavík.

Området är ett lavafält, känt för sin vulkaniska aktivitet. Bland annat finns här en av Islands största turistattraktioner, Blå lagunen, där turister badar i svavelosande vatten uppvärmt av vulkanerna.

Det senaste kända vulkanutbrottet på halvön skedde på 1200-talet.

Ingen risk för fler stora skalv

På bilder tagna från den isländska kustbevakningens helikopter syns hur glödande lava väller upp ur en över 700 meter lång spricka i berget och flyter i strömmar nerför bergssluttningarna. Men enligt isländsk media har aktiviteten i området minskat under lördagen och det ska inte råda någon risk för större jordskalv.

Inga materiella skador har rapporterats, men myndigheterna varnar för vulkangaser och folk uppmanas att inte röra sig i närheten av den ilskna vulkanen.

Flera vägar i området är avstängda, bland annat motorvägen till flygplatsen Keflavik, men flytrafiken har inte stoppats.

Enligt Kristín Jónsdóttir, koordinator för jordbävningsfara vid Islands meteorologiska organisation IMO, har över 50 000 skalv noterats i området de senaste veckorna. Det har tolkats som ett tecken på att vulkanerna i området vaknat.

För drygt två veckor sedan gick myndigheterna ut med en varning om att ett utbrott kunde vara på väg.

Det visade sig stämma.

Följ ämnen i artikeln