Då: ”Attackera inte Syrien”. Nu: Skyller kemvapenattack på Obama

Publicerad 2017-04-05

Trump beskyller Obama för att inte ha gått hårdare åt Syrien efter uppgifter om kemvapenattacker i landet i går.

Men presidenten tycks ha ändrat åsikt.

2013 uppmanade han nämligen Obama att inte bomba Syrien.

Vita huset la i går ut ett skriftligt uttalande från president Donald Trump efter den misstänkta giftgasattacken i Syrien:

”Dagens kemvapenattack i Syrien mot oskyldiga, bland dem kvinnor och barn, är klandervärd och kan inte ignoreras av den civiliserade världen” stod det bland annat.

I uttalandet beskyllde Trump, precis som sin pressekreterare, Obamaadministrationen för att inte ha agerat 2012 när man talade om kemvapen som ”en röd linje”: ”De här skändliga handlingarna av Bashar al-Assads regim är en konsekvens av den tidigare administrationens svaghet och obeslutsamhet”, står det i uttalandet.

Hade annan åsikt

Men 2013 hade Trump en annan åsikt om vad Obama borde göra i Syrienfrågan, visar en tweet som New York Times har grävt fram:

Då skrev Trump: ”Enda anledningen till att president Obama vill attackera Syrien är att han vill rädda sitt anseende efter sitt korkade ”röda linje”-uttalande. Attackera INTE Syrien, fixa USA”.

Trump skrev i flera tweets under 2013 och 2014 att USA inte skulle ge sig in i Syrien, visar tidningens faktakoll:

”Syrien är INTE vårt problem”, och ”håll dig borta från Syrien”, skrev Trump bland annat.

Även 2015 var Trump skeptisk till att USA skulle öka sina insatser i det krigshärjade landet.

”Varför ska vi bry oss?”

– Låt Syrien och IS slåss. Varför ska vi bry oss? sa han i en intervju med CNN.

Under valrörelsen 2016 sa han till MSNBC att USA hade ”större problem än Assad”, och faktum är att Trump och vice presidenten Pence under valrörelsen öppet skiljde sig åt i Syrienfrågan.

Efter att han valts sa han i en lång intervju med New York Times:

– Syrien, vi måste lösa det problemet annars kommer vi bara att fortsätta strida för alltid. Jag har en annorlunda syn på Syrien jämfört med alla andra.