Källor: Trump avslöjade hemlig information vid ryssmöte

Vita Huset: Uppgifterna stämmer inte

Uppdaterad 2017-05-16 | Publicerad 2017-05-15

WASHINGTON. Under mötet med Rysslands utrikesminister och den ryske ambassadören i Vita huset ska Donald Trump ha avslöjat hemlig underrättelseinformation. Det uppger källor för Washington Post.

Enligt källorna riskerar informationen att röja en IS-källa.

Vita huset tillbakavisade anklagelserna under måndagskvällen.

President Donald Trump uppges ha avslöjat kvalificerat hemlig information under mötet med den ryska utrikesministern Sergej Lavrov och USA-ambassadören Sergej Kislyak i Vita huset förra veckan.

Det uppger nuvarande och tidigare amerikanska tjänstemän för Washington Post.

Mötet skedde dagen efter att Trump sparkat FBI-chefen James Comey, vilket satte fart på spekulationer om att Rysslandsutredningen kommit för nära presidenten.

Klavertrampet ska ha skett när Trump beskrev detaljer kring ett IS-hot gällande datoranvändningen på flygplan.

Äventyrar en IS-källa

Enligt tjänstemännen ska Trumps upplysningar till Ryssland ha äventyrat en underrättelsekälla som verkar inom terrororganisationen IS.

Detaljerna som Trump förmedlade ska ha tillhandahållits av en amerikansk källa och gått via ett informationsavtal som ansågs så känsligt att detaljer har varit extremt begränsade även inom den amerikanska regeringen.

Trump ska enligt källan ha avslöjat mer information till ryssarna än vad Vita huset har delat med sig av till sina egna allierade.

Källan uppges inte ha gett USA tillåtelse att dela materialet med Ryssland, och enligt anonyma tjänstemän riskerar Trumps beslut nu samarbetet med källan som uppges ha tillgång till terror-organisationen IS innersta arbete.

Kan krocka med ländernas agendor

Det värsta klavertrampet ska dock ha varit att Trump avslöjade namnet på staden där källan verkar. Detta då Ryssland enligt tidningen skulle kunna vara väldigt intresserad av att identifiera källan och eventuellt störa den.

Även om både Ryssland och USA betraktar IS som fiende så har de olika agendor i Syrien, då Ryssland stödjer presidenten Bashar al-Assad.

Skröt inför Lavrov om hemliga källor

Trump ska även ha skrutit inför Lavrov om att han ”dagligen får fantastiskt, underrättelseinformation”.

Efter Trumps Rysslands-möte ska Vita huset tvingats till akuta åtgärder för att försöka reparera skadorna, och bland annat kontaktat CIA och NSA.

– Det här handlar om kodad information, säger en källa som enligt Washington Post använder en terminologi som refererar till en av de högsta klassificeringsnivåerna som används av spionageorganisationerna.

Avslöjat mer för Ryssland än sina egna

Trump ska ha börjat tala om IS på ett sätt som för alla andra anställda hade varit olagligt, men då presidenten har mycket större befogenheter att avslöja statshemligheter är det osannolikt att han ska ha brutit mot lagen.

– Det är chockerande. Trump verkar vara väldigt vårdslös och förstår inte allvaret i de saker han har att göra med, särskilt när det kommer till underrättelseinformation och nationell säkerhet, säger en tjänsteman.

Uppgifterna om Trumps hantering kommer ungefär ett år efter att han själv anklagade sin motståndare i presidentvalet, Hillary Clinton för oaktsamhet.

Vita huset tillbakavisar uppgifterna

Enligt Vita huset ska ingen känslig information ha avslöjats under mötet.

– Presidenten och utrikesministern diskuterade det gemensamma hotet från terroristorganisationer vilket inkluderar hot mot luftfarten, säger den nationella säkerhetsrådgivaren, H. R. McMaster, som själv deltog i mötet.

– Inte en gång diskuterades informationskällor eller metoder, och inte heller militära operationer avslöjades som inte redan var allmänt kända.

Även utrikesminister Rex Tillerson försvarade Trump i ett uttalande:

”Under president Trumps möte med utrikesminister Lavrov diskuterades ett brett spektrum av ämnen, däribland gemensamma insatser och terrorhot. Under detta utbyte diskuterades arten av specifika hot, men de diskuterade inte källor, metoder eller militära operationer".