11-åriga Joel rörde giftig växt – fick brännskador på hela armen

Uppdaterad 2021-07-12 | Publicerad 2021-07-10

När elvaåriga Joel var ute på en cykeltur rörde han vid en ovanligt stor växt.

Bara två dagar senare var hans arm täckt av blåsor.

–Blåsorna uppkom på kvällen efter en båttur. Vi fick åka in till akuten, säger hans mamma Maria Kjellgren.

När elvaåriga Joel Svensson från Tullinge var ute på en cykeltur i Tumba förra måndagen såg han en ovanligt stor växt.

Blomman, som var omkring två meter hög, växte intill kanten av cykelbanan. När Joel cyklade förbi sträckte han ut sin arm och rörde vid blomman.

På onsdagen var det strålande sol och Joel var ute på en båttur med sin familj. När de kom hem upptäckte han hur ett flertal vätskefyllda blåsor började bildas på armen.

– Blåsorna kom fram på kvällen. Han kunde inte sova på grund av blåsorna och vi åkte in till akuten för att kolla upp vad det kunde vara, säger Joels mamma Maria Kjellgren.

Hon fortsätter:

– Personalen på akuten sa att de aldrig hade sett något liknande.

Rörde vid giftig växt

Det visade sig att Joel hade kommit i kontakt med den giftiga växten björnloka när han var ute på sin cykeltur. Ämnet som skapar irritation på huden finns i alla delar av växten. Det räcker med att bara röra vidröra blomman lätt för att symtom som liknar en brännskada ska uppstå, enligt 1177.

De brännliknande skadorna bildas när huden utsätts för solljus. I Joels fall var det den soliga båtturen som orsakade blåsorna.

– Det har varit hemskt och vi vill varna andra om det här, säger mamma Maria.

Hon har anmält händelsen till Botkyrka kommun, som därefter ska ha åkt till platsen för att ta bort den den giftiga växten vid cykelbanan.

Joels blåsor har lindrats med hjälp av en kylkompresser. I dag mår han bättre och skadorna har lagt sig, men flera ärr har bildats på hans arm.

– Det blir tyvärr inget sol och bad nu på ett tag. Han har också sagt att han aldrig kommer röra växter igen, säger mamma Maria.

Björnlokan växer ofta vid åkerkanter.