Nya skyfall i Kina – tusentals evakueras

TT-AFP

Publicerad 2021-07-23

Militär i staden Zhengzhou evakuerar människor från ett sjukhus där runt 3 000 människor stängts in på grund av översvämningarna.

Stora områden ligger under vatten i centrala Kina. Samtidigt fortsätter regnet att ösa ner över Henanprovinsen, där bybor under fredagen undsätts med hjälp av provisoriskt byggda broar.

Dödssiffran i området har stigit till över 50, enligt lokala myndigheter.

Nattliga regn har svämmat över åkermark och skurit av vägar runt femmiljonerstaden Xinxiang, där hundratusentals människor nu evakueras. På flygbilder från området är trädtoppar det enda som sticker upp ovanför vattenytan.

I provinshuvudstaden Zhengzhou, den hittills värst drabbade staden, fortsätter räddningsarbetare att undsätta drabbade och pumpa bort vattenmassor. Lerigt vatten fyller vägtunnlar och delar av stadens tunnelbanesystem, där minst tolv människor omkom tidigare i veckan när de stängdes in i vattenfyllda tågvagnar. Längre söderut i Henan lyckades räddningsarbetare i dagarna gräva fram ett spädbarn vid liv ur ett kollapsat hus – men flickans mamma dog i rasmassorna.

Meteorologer följer samtidigt oroligt tyfonen In Fas framfart. Stormen har redan orsakat kraftiga skyfall över Taiwan och den kinesiska östkusten och väntas nu dra längre västerut – mot ett område med miljontals invånare.

Översvämningar orsakar årligen stora skador på infrastruktur och grödor under Kinas regnsäsong. Men problemet har ökat i omfång de senaste årtiondena, delvis på grund av nya dammar och vallar som har skurit av de naturliga flödena mellan floder och sjöar.

Forskare menar dessutom att klimatförändringarna leder till alltmer omfattande översvämningar och extremväder, både i Kina och på andra platser runt om i världen.