Regeringen i möte med Rumänien om romska tiggarna

Uppdaterad 2015-03-26 | Publicerad 2015-01-23

Engagerad professor: "De måste sluta ljuga"

I dag höll ministrarna Annika Strandhäll (S) och Åsa Regnér (S) ett toppmöte med rumänska socialministern Rovana Plumb.

Alliansföreträdare kräver nu att Sverige pressar Rumänien om att ta emot EU-pengar – och en S-professor kräver sanning.

– Rumänien måste sluta ljuga. De upprätthåller ett tusenårigt apartheid.

I dag träffar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) rumänska ministern för arbete, familj, socialt skydd och äldre Rovana Plumb.

Omkring 2 000 rumänska romer uppskattas befinna sig i Sverige för att tigga.

Eftersom runt två miljoner romer bedöms leva under fattigdomsgränsen i Rumänien ser strömmen av desperata inte ut att avstanna.

EU har sedan tio år tillbaka integrering av romer inom medlemsländerna som en akut prioritet. Mellan 2007-2013 avsatte EU 184 miljarder kronor till Rumäniens utveckling, varav 32 var menade att gå utbildning och sociala insatser åt fattiga.

"Förbannad och ledsen"

Men Rumänien har endast använt 20 procent av pengarna, vilket har fördömts av bland andra Sverige.

Sverige har på flera sätt försökt pressa Rumänien att förbättra situationen för romerna. Dåvarande demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) erbjöd i våras Rumänien att Sverige skulle inrätta en expertgrupp för att se till att pengarna från EU:s fonder verkligen nåt de fattiga.

Men efter att rumänska regeringen vägrat gå med på att låta EU-kommissionen finnas med i gruppen bröt samtalen samman.

– Jag är rätt förbannad och ledsen, sa Ohlsson till TT då, vilket fick rumänska regeringen att hårt kritisera Sverige för ett "slag över munnen" och ha en "orättvis och odiplomatisk hållning".

"De lever i tusenårigt apartheid"

Sven Hovmöller är kemiprofessor, S-kommunpolitiker i Sollentuna och engagerad i frivilligorganisationen HEM som hjälper hemlösa EU-migranter i Stockholm.

– Det är sådan enorm misär, sådan fruktansvärd nöd. Det är så mycket jag kan göra, som de inte kan fixa.

Han har bland annat medverkat till att Stockholms stad stoppat alla avhysningar av tiggarläger.

Tillsammans med sju andra lärare håller han två timmars svenskundervisning för romerna varje söndag. På onsdagar hämtar han upp romer med vårdbehov på Centralstationen och tar dem till Läkare i världens frivilligmottagning i Hjorthagen.

– Jag bestämde mig då jag besökte ett läger i Sollentuna för ett år sedan att nu jobbar jag heltid framför allt med det här.

Hovmöller beskriver problemen som oerhört komplexa. Romer som lever i ett apartheidsystem i Rumänien och Bulgarien, som funnits längre än det i Sydafrika – i uppåt tusen år.

– Med två miljoner på svältgränsen i Rumänien är det här ett problem som inte kommer försvinna.

"Måste sluta ljuga"

Hovmöller förordar inte att Rumänien ska hotas med uteslutning ur EU. Tvärtom:

– Det är bra att de är med. Det är bra att romerna kommer hit, så att problemen blir så här tydliga.

Enligt Hovmöller bör Sverige framför allt försöka få Rumänien att tala klarspråk om läget för att det ska kunna förändras.

– De måste sluta ljuga. De säger att romer i Rumänien får utbildning och vård, men det stämmer inte. Jag har inte träffat en enda rom på gatorna här som har ett blått kort, som krävs för att få rumänsk vård. Och väldigt många är, trots att de är medelålders, normalintelligenta och intresserade, analfabeter. Systemet är så korrupt där att man får inte vård, tandvård eller utbildning om man inte mutar sig till det.

Allianspress på nya regeringen

Riksdagsledamoten Fredrik Malm (FP) har engagerat sig i romerna som tigger i Sverige. Han vill sätta press på Rumänien.

– Rumänien måste göra betydligt mycket mer och att de borde ta hjälp av andra EU-länder om hur de kan använda de EU-pengar som finns för att hjälpa romerna. I dag struntar Rumänien tyvärr i dessa pengar.

Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, säger i ett pressmeddelande:

– Grundproblematiken bottnar i att många är utsatta i Rumänien, att korruption hindrar utsatta att få vård, att fler behöver få tillgång till mark, bostäder och utbildning. Jag kräver att regeringen ökar pressen på Rumänien att ta ansvar för sina medborgare.