EU och Turkiet är överens om avtal

Uppdaterad 2016-03-27 | Publicerad 2016-03-18

Redan på söndag väntas Europas nya järnridå dras ner

BRYSSEL. En uppgörelse mellan EU och Turkiet om att stoppa flyktingströmmarna över Egeiska havet är klar.

Järnridån väntas dras ner natten mellan lördag och söndag.

De som kommer senare kommer att skickas tillbaka till Turkiet – om de inte får asyl.

Förra året kom 1,2 miljoner flyktingar till EU. Drygt 800 000 av dem kom via Turkiet i rangliga båtar som korsade Egeiska havet på väg till de grekiska öarna.

Att stoppa den strömmen har därför blivit oerhört viktigt för EU:s stats- och regeringschefer samlade till toppmöte här i Bryssel sedan i går eftermiddag. Det skulle göra flyktingströmmen hanterbar.

EU:s nyckelspelare, bland dem Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, Tysklands Angela Merkel, Frankrikes president och Cypern och Greklands premiärministrar, blev först överens med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglo om ett avtal.

Det godkändes sedan av hela EU-kretsen, alltså av Stefan Löfven och de övriga 27 medlemsländernas premiärministrar.

Turkiet begär inte lite för att hjälpa EU hantera flyktingkatastrofen. Landet har redan 2,7 miljoner flyktingar inom sina gränser anser att de kan ta hand om ännu fler.

De viktigaste kraven är följande:

1. Förhandlingar om medlemskap. Turkiet ansökte om medlemskap i EU redan 1987 men förhandlingarna kom inte igång förrän 2005 och har dess gått i snigelfart. Orsaken är Turkiets bristande respekt för mänskliga fri- och rättigheter.

Turkiet krävde att förhandlingarna tar fart, annars skulle det inte bli någon flyktingöverenskommelse.

Men Cypern sade först tvärt nej, delar av landet ockuperas sedan 42 år tillbaka av Turkiet som inte erkänner Cypern.

Kompromissen blev att förbereda förhandlingar om ytterligare ett kapitel i Lissabonfördraget, EU:s grundlag. Kapitlet som handlar om EU:s budget.

2. Inget visum när turkar reser till EU. Turkiet krävde att turkar som reser till EU ska sippa visum redan från i sommar. Frankrike var tveksamt med hänvisning till det allt dystrare läget för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i Turkiet. Men nu blir det visumfrihet för turkar som åker till EU.

3. Mer pengar till flyktinglägren i Turkiet. Det har EU gått med på. Turkiet kommer att få nära 30 miljarder kronor under de närmaste två år. Från och med 2018 är de i praktiken utlovade mer pengar – om de gamla tagit slut.

Redan natten mellan lördag och söndag och dras Europas nya järnridå ner (se faktaruta). De som anländer senare över havet från Turkiet till Grekland kommer att skickas tillbaka till Turkiet om de inte har uppenbara asylskäl.

EU vill därefter byta ut upp till 72 000 syrier som kommer till EU mot lika många som redan finns i läger i Turkiet. De ska vara de som har störst skyddsbehov.

ANNONS