Lidl tar bort sina plastpåsar i Danmark

Uppdaterad 2018-03-27 | Publicerad 2017-06-07

Nästa år ska plastpåsarna försvinna från Lidl-butikerna i Danmark.

– Vi vill inte att våra plastpåsar riskerar att hamna i naturen, säger Tina Kaysen vid Lidl till danska Berlingske.

Tar bort plastpåsarna.

Lidl är den första stormarknadskedjan i Danmark som kommer ta bort sina plastpåsar från butikerna. Det ska ske nästa år. Istället kommer kunderna kunna använda så kallade FSC-certifierade papperspåsar. Förutom dessa säljer Lidl redan tygpåsar av ekologisk bomull.

Lild beräknar att de kommer att spara in på 10 miljoner plastpåsar som har en totalvikt på cirka 300 ton. Att de drar in på plastpåsarna är för att svara på kundernas efterfrågan, skriver danska Berlingske.

– Vi upplever att våra kunder är medvetna om debatten om plast och att de letar efter alternativ till platspåsar. De har både påpekat det i våra butiker, på Facebook och för vår kundtjänst. Därför har vi tajt beslutet att ta det steget, säger Tina Kaysen, som jobbar med Lidls ansvar i samhället, till tidningen.

”Vill inte ha plast i naturen”

Debatten om plastpåsar har vuxit genom åren på grund av plastens påverkan på miljön. Inom EU har man länge försökt att få bort plastpåsar. ”Att inte vidta omedelbara och kraftfulla åtgärder för att begränsa användningen av plastpåsar och avfallsproblemet kommer att ge konsekvenser för miljön och medborgarna i och utanför EU(…)” skriver Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, ett av EUs rådgivande organ, i ett uttalande.

– Vi vill inte att våra plastpåsar ska riskera att hamna i naturen, där de kan skada både djur och miljö. Samtidigt upplever vi att det finns en global debatt just nu där fokusen ligger på problemet med plast i hav och natur, säger Tina Kaysen.

Enligt plastföretagens branschorganisation i Dammark så förorenar papperspåsar mer än plastpåsar. Tillverkning av papper kräver bland annat kemikalier och stora mängder vatten och avfall – något som man är medveten om på Lidl.

– Det är klart att papperspåsar också har en miljöpåverkan när de produceras men vårt alternativ bryts ned i naturen och det är det vi fokuserar på. Vi vill inte ha plast i naturen, det förstör djurliv och därför kommer vi att erbjuda en påse som är nedbrytbar för att bidra till en lösning på problemet, säger Tina Kaysen, till Berlingske.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Följ ämnen i artikeln