Superlärarens klass i Fittja är bäst i landet på matte

Publicerad 2016-06-02

Joel Morales använder tavlan mycket i sina matematikmetoder. Från början blev eleverna nervösa för att gå fram inför de andra, men nu tycker de att det är jättebra.

Fittjaskolans treor är bäst i hela landet på matematik.

– Det känns fantastiskt. Särskilt eftersom vi är utsatt område som har det tufft på många sätt, säger Joel Morales, läraren som lyft skolans matteresultat med egna metoder.

Amina Dhahir är lärare för treorna som är bäst i landet i matematik. Hon och Joel Morales har satsat på deras matteundervisning tillsammans.

Fittja är en förort till Stockholm som ofta omnämns som ett problemområde. Eleverna på skolan kommer från världens alla hörn. Därför blir det extra stort för dem att visa vad de kan.

– Kunskap i matematik har hög status i samhället, och jag vill att eleverna ska känna att de duger, att de är lika bra som vem som helst. Särskilt eftersom vi möter en del fördomar och är ett speciellt område som har det tufft på många sätt, säger Joel Morales.

Fick pris i veckan

I den årliga mattetävlingen Pangea tävlar skolor från hela landet. I år deltog över 5000 elever. Och Fittjaskolans 3A och 3B fick alltså bäst resultat av alla i sin årskull. I veckan belönades de med sitt pris: Diplom och 1000 kronor till klasskassan.

Aftonbladet har tidigare berättat om läraren och eldsjälen Joel Morales, som med sina egna metoder höjt skolans kunskaper i matematik.

Med de här treorna har han arbetat ihop med deras nya matematiklärare Amina Dhahir. Hon är stolt – och mycket imponerad – av eleverna:

– Både barnen och jag är superglada. De har varit så engagerade och motiverade i matematiken, även de som från början tyckte att det var svårt. Det gäller att få dem att tycka att det är roligt, berättar hon.

Förra året började hon och Joel Morales att arbeta hårt med treornas matematikundervisning. De har både använt abstrakta uppgifter och mycket konkreta, som att leka affär och väga elevernas egna prylar.

– Det här är en bekräftelse på våra framsteg, att det fungerar.

Har du själv alltid tyckt om matematik?

– Nej, jag är uppväxt i Irak och när jag var liten fanns det ingen möjlighet att göra matten lekfull, det var bara att arbeta i böckerna. Så jag ville bli en bra lärare, och lära eleverna att gilla det här ämnet. Det var en utmaning, säger Amina Dhahir.

För tretton år sedan tog Joel Morales initiativ till extra matematikundervisning på loven för högstadieeleverna, med hjälp av andra lärare och tidigare elever. I år valde en femtedel av skolans elever att plugga på sportlovet.

– Man måste våga pröva sig fram och testa nya metoder. Jag är mycket tacksam mot rektorn som låter mig testa mina galenskaper, säger Joel Morales och skrattar.

Joel Morales mattemetoder

Sätt tydliga regler direkt, till exempel mot mobiler i klassrummet.

Strunta i prestigen och våga pröva olika sätt att lära ut - det är inte farligt att misslyckas.

Ordna extraundervisning på loven. Ta hjälp av gamla elever.

Lägg undan böckerna och använd tavlan, där elever får lösa uppgifter inför varandra.

Arbeta mycket i par och grupp för att lära av varandra.

Låt dörren till klassrummen stå öppen så att alla som vill vara med på lektionen kan komma in.

Skapa en bra stämning genom humor.

Uppmuntra eleverna att förklara för sina klasskompisar - då lär de sig själva.

När eleverna talar olika språk, ta hjälp av de som kan.

Uppmuntra alla till att våga göra misstag och säga till när de inte förstår.

Analysera talen ihop- hur man räknar och varför.

Lita på att eleverna klarar mycket.

Cecilia Gustavsson

Följ ämnen i artikeln