Bommen som samlar plast i hav fungerar

Plastbommen gör äntligen nytta, enligt uppfinnaren

Uppdaterad 2019-10-09 | Publicerad 2019-10-08

En 600 meter lång bom ska samla upp plast i världens hav. Efter flera motgångar, och månader av reparationer, verkar den äntligen generera positiva resultat, enligt uppfinnaren.

Följ ämnen

Det har rapporterats friskt om den nederländske uppfinnaren Boyan Slats skapelse som ska rensa världens hav på plast. Den 600 meter långa bommen testades för ett år sedan i USA men lyckades inte fånga in någon plast. Därefter gick den sönder till följd av hårda vindar och höga vågor i Stilla havet. Men efter en fyra månader lång reparation var den tillbaka igen – uppdaterad. Och nu verkar den göra nytta, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– I dag kan vi meddela att vårt städsystem vid plastberget i Stilla havet har samlat in plast för första gången, sa Boyan Slat vid en presskonferens på onsdagen.

Kritiseras av experter

Den 25-årige uppfinnaren driver det ideella projektet The Ocean Cleanup som ligger bakom skräpbommen. Under själva bommen, under havsytan, hänger en tre meter hög kjol som ska samla in plasten. Och även om syftet är att göra en klimatinsats så har projektet kritiserats av både forskare och miljöorganisationer.

– Man ska inte kommunicera detta som en lösning. Det är det inte. 94 procent av plasten i havet ligger på havsbotten och den kommer vi inte åt. De kan plocka upp det som är stort, men inte det som är svårt, har Bethanie Carney Almroth, som forskar om plast i haven vid Göteborgs universitet, tidigare sagt till TT.

Projektet har dessutom kritiserats för att det kan skada djur och plankton. Men The Ocean Cleanup hävdar att deras teknik inte är någon fara för fisk och andra djur.

PODD: Så mycket skada gör plastsoporna

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med konsumtions- och resursexperten Åsa Stenmarck om hur miljön påverkas av plastskräpet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen