Räddningstjänstens beslut – hissar Prideflaggan året om

Uppdaterad 2018-07-26 | Publicerad 2017-08-21

Räddningstjänsten Skåne Nordväst hissar regnbågsflaggan under Helsingborgs Pridefestival. Sedan får flaggan sitta kvar utanför huvudkontoret i Bårslöv – som ett permanent ställningstagande.

– Det är jätteviktigt att folk ser att vi är en räddningstjänst för alla, säger förbundsdirektören Christer Ängehov.

Christer Ängehov tycker att det är viktigt att visa är Räddningstjänsten är till för alla. (Fotot till höger är en exempelbild).

Helgen 8–10 september går Helsingsborgs Pridefestival av stapeln. Räddningstjänsten Skåne Nordväst kommer att gå med i Prideparaden och samtidigt hissa regnbågsflaggan utanför alla sina heltidsstationer.

När helgen är slut tas flaggorna ned – men inte utanför Räddningstjänstens huvudkontor i Bårslöv. Där blir Prideflaggan permanent.

”Även en symbolhandling för vår interna kultur”

– Man kan tycka det är onödigt att vi ska behöva göra en sådan här symbolhandling, men det är viktigt för mig att visa att vi är till för alla människor, säger förbundsdirektören Christer Ängehov.

Flaggan kommer att sitta hissad året om i en av de tre flaggstänger som står utanför förbundets huvudkontor i södra delen av Helsingborg. Christer berättar att den är lika mycket ett ställningstagande inåt som utåt.

– Det handlar även om en symbolhandling för vår interna kultur, där vi har en del att göra. Vi har inte speciellt bra siffror när det gäller mångfald. Men vi vill vara en arbetsgivare för alla. Så enkelt är det, säger han.

Han understryker att flaggan bara är en liten del av ett större arbete. Under året har förbundet utfört flera olika interna insatser för att öka kunskapen om hbtq.

– Vi har möten, föreläsningar om transidentitet och har genomfört olika insatser för att framförallt höja kunskapen. För det handlar väldigt mycket om okunskap även hos oss, säger han.

”En väldigt mansdominerad arbetsplats”

Han berättar att det, insatserna till trots, fortfarande finns mycket att göra innan räddningstjänsten är en helt jämställd och hbtq-vänlig arbetsplats.

– Vi har en resa framför oss eftersom vi fortfarande är en väldigt mansdominerad arbetsplats. Man har inte accepterat oliktänkande så mycket än. Det är en process vi har startat upp och den behöver kontinuerligt nytt bränsle. Det är inget som gör sig själv, säger han.

Målet har han dock väldigt klart för sig, och han hoppas att fler förbund tar efter.

– Ska vi få bra framtida brandmän måste vi göra mer när det gäller de här områdena. Det handlar om överlevnad för oss, säger han och fortsätter:

– Om vi inte arbetar med det här och är en inkluderande arbetsgivare kanske ingen vill jobba som brandman i framtiden. Oavsett könstillhörighet och sexuell läggning ska man känna sig välkommen.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook