Här får äldreboendet ta emot teckningar: ”Betydelsefullt”

Publicerad 2020-11-29

Ungdomarna på fritidsgården i Ljungbyholm saknar att umgås med sina kompisar på äldreboendet bredvid.

Därför skickade de peppande teckningar – tills de kan ses igen.

– De gamla kände sig så betydelsefulla, säger Ylwa Petersson, träffpunktssamordnare på äldreboendet.

En vägg av kärlek på äldreboendet.

Äldreboendet Ljungbyhemmet och Ljungbyholms fritidsgård, i Kalmar, ligger bara ett stenkast från varandra. Därför brukar ungdomar i tonåren och de äldre sammanstråla ibland, kanske för en omgång bingo eller en promenad.

– Jag tycker att det är jättemysigt att olika generationer får träffas, säger Ylwa Petersson, träffpunktssamordnare på äldreboendet.

Men under en rådande pandemi är det inte möjligt att umgås som förr och det har blivit tomt utan ungdomarnas livliga närvaro.

Ylwa Petersson tillsammans med vårdhunden Sahara som också får hälsa på de äldre ibland.

Vägg av kärlek

Men en dag får Ylwa Petersson ett samtal om att ungdomarna saknade sina äldre kompisar och ville lämna över några teckningar, som Barometern tidigare rapporterat om.

– De gamla kände sig så betydelsefulla. Jag fick rysningar och tårar i ögonen.

Och det var hon inte ensam om. De äldres ögon blev också fuktiga när de läste orden ”Det är ni som kämpar mest” och ”Hoppas vi kan spela bingo snart igen”.

Teckningarna fick fylla planeringstavlan, så de äldre kan gå och titta på dem. En vägg av kärlek, som de valde att kalla den.

– Vi vill verkligen tala om att vi uppskattade teckningarna. En ros till dem, det lilla gör så mycket, säger Ylwa Petersson och lägger till:

– Jag tror att de äldre får mer livsglädje och styrka att stå ut.