Pizzerian öppnar upp för utsatta på julafton

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Julafton närmar sig med stormsteg men för alla är det inte självklart med tak över huvudet eller mat på bordet. För att göra något för samhällets utsatta bjuder Bishwan Garib och hans bröder in till julfirande på deras restaurang – på julafton.

Bishwan Garib, 28, driver Åby pizzeria i Mölndal tillsammans med sina två äldre bröder. På julafton kommer de hålla öppet för hemlösa och andra av samhällets utsatta och bjuda dem på pizza, dryck, glögg och fika.

– För oss är det en självklarhet, det handlar om vår bakgrund, säger Bishwan.

Bröderna växte upp fattigt med sin ensamstående mamman.

– Vi hade knappt tak över huvudet eller mat på bordet. Mina bröder fick jobba på bageri när de var 6–7 år gamla. Skolan var inte möjlig i Kurdistan i Irak, säger han och fortsätter:

– Varje gång det var julafton visste vi att det var mörker och kyla på väg, i stället för glädje, kärlek och värme. Denna högtid bestod av sorg och oro.

Enligt honom önskade de sig aldrig julklappar då de inte hade råd, det enda de önskade var att klara av ännu en vinter.

1 av 4 | Foto: Privat
Mellan klockan 10 och 14 på julafton är pizzerian öppen.

”Hoppas många kommer”

Deras morbror, som bodde i Sverige och grundade pizzerian 1996, skickade pengar till dem så att de kunde ta sig till Sverige med sin mamma. Efter en tid lyckades de och fick uppehållstillstånd.

– Vi fick en riktig chans i livet, den 27 november 1997 landade vi på Landvetter. Den 24 december 1997 hade vi vår första julafton som barn, det var den lyckligaste dagen i våra liv.

Till sist fick de ta över restaurangen, och nu vill de göra något för samhället.

– Det är självklart för oss att ge tillbaka till dem som idag har det svårt ställt, de utsatta. Därför tog vi initiativet – att försöka göra skillnad för att vi kan det.

På sin Facebookssida har de skrivit om initiativet, i hopp om att nå ut till så många som möjligt.

Vi vill ge våra fina medmänniskor en julafton att minnas med värme, kärlek och god mat”, skriver de i inlägget.

– Vi har full personalstyrka, vi är redo. Jag hoppas att så många som möjligt kommer och firar, det hade varit fantastiskt och det är precis det vi vill.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN