Vännernas oväntade konsert på balkongen

”Jag såg änglar som svävade omkring mig, det var fantastiskt”

Uppdaterad 2020-04-27 | Publicerad 2020-04-25

Han har sjungit vid operan i Belgrad, Göteborgsoperan och Kungliga Operan i Stockholm.

I söndags blev balkongen till en scen och grannarna kunde ta del av en storslagen gratisshow.

– Milda makter, responsen var magnifik, säger tenoren Jacques Radinson.

Ett grannskap på Södermalm i Stockholm fick på söndagskvällen njuta av en ordentlig balkongkonsert. Bakom den stod vännerna Ulrika Hjelm, Jacques Radinson, Dorota Zarowiecka och Tom Moring. Det blev en kväll i den klassiska musikens tecken.

– Vi har sett hur de har gjort i Italien och tänkte att det skulle vara roligt att göra samma sak i Sverige. Vi ville hylla de som jobbar inom vården och skänka lite glädje till de som har förlorat nära och kära, säger Ulrika Hjelm på Festmäklarna, som arrangerade kvällen.

Hon har själv bott 12 år i Italien och beskriver det som att kultur och musik skapar ”kärlek och gemenskap bland människor där”.

Operasångaren Jacques Radinson, Ulrika Hjelm, pianisten Dorota Zarowiecka och Tom Moring, professor i journalistik.

”Slår det mesta jag varit med om”

Grannarna hade fått flygblad med information i sina brevlådor. Klockan 18 gjorde sig operatenoren Jacques och pianisten Dorota sig redo för att inta scenen.

– Jag har känt av den fantastiska akustiken här på balkongen innan. Det är som enorm arena som slår det mesta jag varit med om. Jag har länge tänkt tanken att det vore häftigt att sjunga där och nu blev det av, säger Jacques som haft en 35 år lång operakarriär.

Men trots den mångåriga erfarenheten var han orolig för att det skulle gå snett.

– Jag hade ont i magen bara jag tänkte på det. Tänk om jag skulle stå där och ljudet inte skulle fungera. Men sedan hörde jag de första takterna och såg några som kom ut på sina balkonger. Då satte jag igång och allt släppte. Jag bara öste på, säger Jacques.

Grannarna hejade på från balkongerna

Allt eftersom kom fler ut på balkongerna. Vännerna höll igång i en timme.

– Precis allt klaffade, det är inte så många dagar som det gör det. Jag såg änglar som svävade omkring mig. Det var fantastiskt.

– Jag tänkte hela tiden på alla som mår dåligt och är sjuka nu och på alla som kämpar inom vården. Jag kände att vi måste ta oss igenom det här tillsammans, säger Jacques Radinson.

Enligt de fyra vännerna var responsen oväntat god.

– De ville ha mer. De kom förbi och ringde på och lämnade både blommor och vin, säger Ulrika Hjelm.