Albin, 12, har åkt längdskidor varje månad – i ett år

Publicerad 2018-10-24

För ett år sedan bestämde sig Albin Bolund för att se om han kunde lyckas att åka längdskidor varje månad i ett helt år. Och nu, ett år senare, har han lyckats.

– Det känns riktigt bra, jag ska försöka att åka i ett år till.

Följ ämnen
Längdskidor

Tolvårige Albin Bolund, från Uppsala, älskar längdskidsåkning. Han älskar det så pass mycket att suget efter att åka slog till i oktober förra oktober när det inte fanns någon snö.

– Så jag tänkte och tänkte och kom på att jag kunde åka till hockeyhallen då jag sett dem lasta ut snö efter att de plogat is.

Sagt och gjort. Albin begav sig till hockeyhallen med skidorna och där låg det snö som han kunde skotta till en bana.

– Sen när jag åkte där så tänkte jag att jag kanske ska åka varje månad i ett helt år, och bestämde mig för att försöka.

Åkte skidor i 25 grader

Under vintermånaderna var projektet enkelt att genomföra då natursnön föll. Men sen kom våren och sommaren och då fick Albin vara uppfinningsrik. I juni åkte han till sin farmor och farfar som bor i Sandviken nära Kungsberget – där han hittade överbliven snö. Och när familjen åkte till fjällen i juli passade han på att ta med sig skidorna. Han släpade upp dem på Åreskutan där han hittade en snöfläck.

– Det var riktigt kul, det var 25 grader varmt så jag åkte i badbyxor.

Först i september fick han lite panik. Han letade nämligen snö vid Relitahallen, en bandyhall, men fann ingen. Men tack vare en vaktmästare fick han ihop lite snö trots allt.

– Jag blev först lite stressad att jag inte skulle hinna åka men sen åkte jag sammanlagt tre gånger i september.

”Många tyckte det var lite konstigt”

Nu i oktober begav han sig tillbaka till platsen där allt började – exakt samma dag och tid.

– Jag insåg att jag klarade det, då blev jag ganska glad. Jag insåg att jag stått på exakt samma plats ett år tidigare, säger han och fortsätter:

– Det känns riktigt bra, jag ska försöka att åka i ett år till och se om jag lyckas.

Vad har omgivningen tyckt om ditt projekt?

– Många i skolan tycke det var lite konstigt men kul. Mamma och pappa tycker kanske det är ganska jobbigt att jag ska leta snö hela tiden.

På lång sikt har Albin dock andra mål med sin längdskidåkning.

– Det är att ta OS- och VM-guld.

Följ ämnen i artikeln