Därför rockar vi sockorna på Downs syndrom-dagen

Uppdaterad 2024-03-21 13.31 | Publicerad 2018-03-20

Rocka sockorna den 21 mars 2019.

Att bära omaka strumpor har blivit ett sätt att stå upp för alla med Downs syndrom och hylla våra olikheter.

Initiativet Rocka sockorna kommer ursprungligen från USA, där den kallas ”Rock Your Socks”. Men även hemma i Sverige har vi firat dagen i flera år.

Särskilt uppmärksammad på hemmaplan blev dagen år 2015. Då tioåriga Nathea Anemyr, som har en storasyster med Downs syndrom, från Storebro i Småland ledde uppropet.

Hon skrev bland annat ett öppet brev till alla kändisar och fick ett enormt gensvar.

Rocka sockorna 2019

Kromosom 21

Den 21 mars är alltså världsdagen för Downs syndrom. Datumet är valt med omsorg. Personer med Downs syndrom har tre exemplar av kromosom nummer 21.

Även år 2014 fick dagen en hel del uppmärksamhet i Sverige. Då spreds rockande sockor på sociala medier efter att Svenska Downföreningen dragit igång kampanjen “Rocka dina sockar”.

”Människors fulla potential”

På sin hemsida skriver föreningen om varför olika sockor används som symbol för Kromosom rubbningen:

”Att rocka sockorna innebär alltså att vi alla ”rockar våra kromosomer”. Med kraft och glädje lyfter vi fram våra unika förutsättningar, för att ge samhället en chans att se och stötta utvecklingen av alla människors fulla potential.”

Det här är Downs syndrom-dagen

Världsdagen för Downs syndrom firas världen över den 21 mars. Datumet är valt med omsorg: personer med Downs syndrom har 3 exemplar av kromosom nummer 21.

Här i Sverige blev dagen riktigt stor 2014 när rockande sockor spreds på sociala medier efter att Svenska Downföreningen dragit igång kampanjen “Rocka dina sockar”.

Nathea Anemyr från Storebro i Småland var en av de som fick Sverige att rocka sockorna. Hon skrev också ett öppet brev till alla kändisar.

Följ ämnen i artikeln