Publicerad:

Saras insamling ger klappar till utsatta barn

Av: Joel Swahn

Publicerad:

Paketberg, hets och kommers. Sara Ström tröttnade på julhandelns alla rekord och bestämde sig att hjälpa de som inte har råd med barnens klappar.

Varje år har insamlingen växt med tiotusentals kronor.

– Jag hoppas att folk tänker till när de köper klappar till sina egna barn, säger initiativtagaren.

För fjärde julen i följd samlar stockholmaren Sara Ström in pengar som oavkortat går till klappar och julmat till behövande familjer och barn. Sedan starten har beloppet blivit större – och klapparna fler.

– Tanken väcktes en julafton när min då femårige son började skratta under julklappsutdelningen och undrade hur många fler paket han skulle få. Då tänkte jag på paketbergen som vi orsakar, säger Sara Ström.

”Hundring gör all skillnad”

I sociala medier började då Saras insamling som de senaste åren fått namnet En helt vanlig jul. 2017 skänktes 30 000 kronor, men initiativtagaren hoppas att summan kommer bli större än så i år.

– Vissa som skänker kan ursäkta sig och säga att de kunde ha skänkt mer. Men nyttan är så stor och 100 kronor kan göra all skillnad.

Lego är populärt på önskelistorna, enligt Sara Ström.
Foto: Joel Swahn
Lego är populärt på önskelistorna, enligt Sara Ström.

– Förra året behövde en mamma med två barn, 10 och 12 år, hjälp. Det enda de önskade sig var en biobiljett därför att de aldrig hade varit på bio.

I takt med att insamlingen växte började Sara Ström förra året att samarbeta med hjälporganisationen Giving people. De får in ansökningar från familjer som behöver stöd och på den vägen förmedlades önskelistor till Saras insamling.

”Två förlorade inkomster”

Den övervägande gruppen som söker hjälp är ensamstående mammor. 

– Det finns ingen typisk familj som behöver hjälp. Vissa kan ha haft det ekonomiskt tufft under lång tid, i vissa fall kan det handla om att mamman blivit sjuk och pappan börjat att plugga. Då kör det ihop sig.

Vad önskar sig barnen mest?

– Man skulle kunna tro att den som aldrig får något tar i när man får chansen, men de här barnens önskelistor är ödmjuka. Ingen tv eller Playstation, utan leksaker, smink, biobiljetter. Små saker som gör väldigt stor skillnad.

Sara Ström ser att resurser finns för att hjälpa människor, inte minst i ljuset av julkommersen och Black friday.

– Vi är många som har det väldigt bra i jämförelse. Jag känner därför att det är lätt att göra så mycket med väldigt liten ansträngning.

Vilken respons har du fått hittills?

– Folk är verkligen supergenerösa. Jag fascineras av att det inte bara är mina kompisar som skänker, utan också personer som jag inte känner. Jag hoppas att folk tänker till när de köper klappar till sina egna barn.

Följ Goda nyheter på Facebook

Publicerad:
Publicerad: