Coronautmaningen: Aktivera dig i naturen

Uppdaterad 2020-04-02 | Publicerad 2020-03-29

Sitter du också mycket hemma?

Organisationen Friluftsfrämjandet har nu en 30-dagarsutmaning som får hundratals människor att gå ut i friska luften.

– Naturen finns alltid kvar, säger Jenny Johansson från Simrishamn.

Utmaning 3: Lyssna på naturen. Jenny med döttrarna Lily, 6, och Lovis, 3, på stranden.

Nu i coronatider är det många som tillbringar största delen av sin tid hemmasittandes. Därför arrangerar organisationen Friluftsfrämjandet dagliga utmaningar för den som är natursugen.

– Det är Friluftsfrämjandets sätt att bidra med det vi kan. Med coronavirusets framfart är det mycket av vardagen som man känner blir inställd, säger Kajsa Ljungberg, pressansvarig för Friluftsfrämjandet.

Varje dag, i 30 dagar framåt, släpps en ny utmaning på organisationens Facebook. Utmaningarna delas ut av den välkända figuren Skogsmulle.

– Många känner nog när man kommer ut vilken skillnad naturen gör för hälsan. Nu är vi mycket mer inomhus av naturliga skäl, då får vi inte glömma att naturen fortfarande finns där.

Kajsa Ljungberg är pressansvarig och kommunikatör för Friluftsfrämjandet.

Hundratals bilder har redan kommit in från hela Sverige, från Sjöbo i söder till Luleå i norr. Det är människor i alla åldrar som tacklar dagens utmaning i naturen på olika sätt.

– Det är jätteroligt att så många kommer ut i naturen, och viktigt i dessa tider när vi ska minska smittorisken och samtidigt behålla den fysiska och mentala hälsan, säger Kajsa Ljungberg.

”Det är ett supertillfälle”

Deltagarna tar en bild och lägger upp på Facebook eller Instagram med taggen #Skogsmulle30. Dagligen lottas en vinnare ut som tilldelas ett hemligt pris.

Redan nu har flera vinnare korats. En av dem är Jenny Johansson, 29, från Simrishamn

– Vi försöker alltid på ett eller annat sätt få med barnen ut, säger Jenny.

Sexåriga dottern Lily är ibland lite svårare att locka med ut i skogen.

– När man då berättar för henne att vi har en liten utmaning som vi ska fixa, så tycker hon genast att det är mycket roligare, säger Jenny.

Familjen har som mål att göra alla dagsutmaningar och hoppas att det dyker upp liknande event framåt.

– Vi är mestadels hemma nu. Därför känns det helt klart extra viktigt, barnen klättrar ju lite på väggarna. Det är ett supertillfälle, säger Jenny och lägger till:

– Naturen finns alltid kvar!