Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige tredje bäst i världen – på att göra nytta på jorden

Av: Nicole Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige hamnar på prispallen i mätningen ”The Good Country Index”.

I mätningen utgår man från hur pass mycket nytta länderna gör i världen.

Finland hamnar i topp, men även Sverige hamnar högt upp på listan.

För fjärde gången publiceras studien ”The Good Country Index”. I den rankas 153 stater utifrån deras inverkan på jordklotet, något Yle har rapporterat om.

Det man kollar på i mätningen är hur länder i relation till sin folkmängd gör mest nytta för mänskligheten samtidigt som de belastar miljön så lite som möjligt. Länderna jämförs enligt 35 olika parametrar som utgår från data från FN och internationella organisationer.

I onsdags kom den senaste mätningen och Finland kunde stoltsera med att vara det land i världen som gör mest nytta. Men med i toppen av länder som gör gott på vårt jordklot är Sverige som fick en tredje placering efter Irland.

Grannen i öst – gör mest gott på vår jord

Sveriges totala placering blev en tredje plats, men inom vissa kategorier hamnade vårt avlånga land på en högre placering. En sådan kategori är hälsa där Sverige hamnar på en andra plats.

Däremot hamnar vi på en sjunde placering när det kommer till export samt planet och klimat. Men sämst placering får Sverige när det kommer internationell fred och säkerhet, där bland annat parametrar som fredsbevarande trupper och vapenexport finns. Där hamnar vi på 55:e plats.

Finland som toppade ”The Good Country Index” noteras vara bäst i världen på bland annat export av vetenskapliga publikationer, rörelsefrihet, pressfrihet, cybersäkerhet och frihandel, samt i att följa miljöavtal, skriver Yle.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: