Per fick hjärtstopp – räddades av flygvärdinnan Jenny

Publicerad 2015-10-27

Jenny Ummer räddade livet på Per Weilgoni.

Per Weilgoni, 49, hade ”hjärtetur” – mitt i eländet.

Han satt på en restaurang när hjärtat plötsligt stannade, men flygvärdinnan Jenny Ummer satt inte långt ifrån och kom till undsättning.

– Utan sådan snabb hjälp hade jag förmodligen inte överlevt, säger Per Weilgoni.

"Är Per din man"?

Den frågan fick Maria Minkkinen en kväll i ett telefonsamtal av en okänd person.

Det var restaurangpersonal på en restaurang i Malmö som ringde och berättade att hennes man Per Weilgoni plötsligt fallit ihop, att han slutat andas men att han fick hjälp.

– Det var overkligt, jag var maktlös och kunde inte göra någonting, säger Maria Minkkinen.

Flygvärdinnan Jenny Ummer hade suttit en bit bort när hon plötsligt såg Per falla ihop. Hon hade lärt sig hjärt- och lungräddning, men aldrig gjort det förut.

– Jag hörde ljudet av att någon kvävs och snett bakom mig ser jag en man som ser ut att krampa och inte kan andas. Min reaktion var automatisk, jag funderade aldrig över om jag skulle hjälpa honom eller inte, säger hon.

I den stunden räddade hon Per Weilgonis liv.

”Hade inte överlevt”

I tre minuter gav hon Per Weilgoni hjälp och det var bland annat hennes insats som gjorde att han fortfarande lever.

– Jag går ned på knä vid honom för att kontrollera, det blir snabbt uppenbart att han är helt livlös. Jag startar då hjärtmassage och ber en man ur sällskapet att göra inblåsningar.

En kvinnlig polis bytte sedan av Jenny Ummer och fortsatte tills ambulansen kom och tog honom till sjukhuset.

Det tog 17 minuter innan man fick igång hjärtat igen. På sjukhuset beslutade man att operera, och sedan väntade tolv kritiska timmar.

–  Jag svävade mellan liv och död, varken mitt hjärta eller mina lungor fungerade, säger Per Weilgoni.

När hjärtat stannar tar hjärnan skada efter bara 3-4 minuter. Hade inte Jenny Ummer agerat direkt hade Per haft hjärnskador i dag, om han ens hade överlevt.

– Utan hjärt- och lungräddning så hade jag förmodligen inte överlevt, eller blivit mentalt handikappad som en grönsak.

Vill tacka alla hjältar

Per Weilgoni hade aldrig tidigare haft hjärtproblem, men hans hjärta var på grund av jobbstress en tickande bomb utan att han visste om det.

– Jag tänker på det här flera gånger om dagen. Jag har småbarn och de skulle inte ha haft någon pappa om jag dog, det är otroligt att jag fortfarande lever.

Han kommer fortfarande inte ihåg vad som hände före eller efter hjärstilleståndet, men nu vill han tacka Jenny, polisen och all sjukvårdspersonal för vad de gjort för honom.

– De har varit hjältar allihopa som hela tiden fattat rätt beslut vid alla tillfällen. De har räddat mitt liv, säger han och påpekar hur viktigt det är med hjärt- och lungräddning.

ANNONS