Internationella kvinnodagen – därför uppmärksammar vi 8 mars

Uppdaterad 2018-03-22 | Publicerad 2018-03-06

Den 8 mars är det Internationella kvinnodagen.

Men varför uppmärksammar vi dagen?

Här är allt du behöver veta om historien bakom.

Internationella kvinnodagen är inte en dag vi firar – det är en dag vi uppmärksammar. Syftet med dagen är att lyfta de mänskliga rättigheterna som borde vara självklara för alla, och visa på allt vi behöver göra för att nå fram till ett jämställt samhälle.

Tanken på en kvinnodag föddes i början av 1900-talet inom arbetarrörelsen och kvinnorörelsen. På många håll i världen fördes kravet fram på kvinnlig rösträtt, och 1945 drevs ett internationellt avtal fram som slog fast jämställdhet mellan kvinnor och män som en grundläggande mänsklig rättighet.

2017 kommer att gå till historien som ett händelserikt år.

1977 beslutade FN om att införa en gemensam internationell kvinnodag, den 8 mars. Det är ingen helgdag i Sverige, men i närmare 30 andra länder runt om i världen – som i Mongoliet, Kirgizistan, Madagaskar och Nepal.

2017 kommer att gå till historien

Året som gått har haft stor betydelse på en rad sätt för hur situationen ser ut – nu och framåt. I och med MeToo-rörelsen har många kvinnor tagit mod till sig och anmält sexuella övergrepp och satt ner foten mot orättvisor.

Även på andra sidan Atlanten hände mycket: Oprah Winfrey, Emma Watson och Jennifer Lawrence var några av alla Hollywoodstjärnor som slog näven i bordet efter Harvey Weinstein-skandalen, och på Golden Globe-galan i januari klädde sig skådespelarna i svart i en protest.

Den 21 januari 2017 hölls också den första Women’s march, då en halv miljon människor samlades på Washingtons gator i en demonstration för att främja kvinnors rättigheter och lyfta hbtq-frågor. Initiativet spred sig ut – hela 673 systerdemonstrationer hölls världen över.

I år på internationella kvinnodagen håller UD med Margot Wallström i spetsen ett projekt med skrivarstugor för att öka antalet artiklar om kvinnor på Wikipedia. Det är ett led i Sveriges feministiska utrikespolitik.

Visste du att...?

  • 62 miljoner flickor världen över får aldrig gå i grundskolan. Om man räknar in gymnasiet så är siffran så hög som 130 miljoner.
  • Varje dag gifts 47 000 flickor bort världen över.
  • I Sverige fick kvinnor rösträtt först 1921.

Källor: Plan International, Unicef