Nytt nummer ute av succétidningen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-17

Redaktör Åke Persson om Aftonbladets bilaga Levande Historia

Redaktör Åke Persson med nummer 4 av tidningen Levande Historia.

Det skoningslösa vinterkriget i Finland 1939–40, Pol Pots skräckvälde i Kambodja, korsriddarslaget vid Hattin år 1187 och nya rön som avslöjar vem som sköt Karl XII.

Det är bara några av alla de spännande ämnen som tas upp i det fjärde numret av Levande Historia.

Aftonbladets nya bilaga Levande Historia kommer ut med sitt fjärde nummer torsdagen den 18 november. Levande Historia säljs med huvudtidningen torsdag, fredag och lördag och kostar 29 kronor. Innehållet spänner över allt från dramatiska händelser till spännande personer och vetenskapshistoria – från forntid till 1900-talet.

De första tre numren av Levande Historia blev så väl mottagna av läsarna att tidningen genast gick om flera av de etablerade historietidningarna på marknaden, och allt talar för att succén fortsätter.

”Både prisvärd och bra”

– Ja, det här visar att läsarna har upptäckt att Levande Historia är en fantastiskt spännande tidning, som dessutom är mycket billigare att köpa än de andra historietidningarna. Levande Historia är med andra ord både prisvärd och bra, en oslagbar kombination. Det känns jätteroligt att vi har lyckats i vår ambition att göra en uppdaterad historietidning med spänstiga bildlösningar och en attraktiv form, en tidning som är både underhållande och fördjupande, säger Åke Persson, redaktör för tidningen.

Det grymma vinterkriget

Huvudartikeln i fjärde numret är på hela tio sidor och handlar om vinterkriget i Finland. Det var ett grymt och skoningslöst krig, där det togs relativt få fångar. Men bland annat med hjälp av frivilliga från Sverige lyckades de finländska soldaterna stå emot Stalins stridsvagnar och invaderande soldater.

Artikeln är skriven av Christer Bergström, en av Sveriges absolut främsta experter på andra världskriget.

– Vi anlitar bara de bästa skribenterna. Därför kan jag utlova både välskriven och initierad läsning, säger Åke Persson, som själv är historieutbildad journalist och författare, med mångårig erfarenhet av att arbeta med historia i populärvetenskaplig form.

En av Levande Historias mest kända skribenter är Herman Lindqvist. I det fjärde numret av tidningen medverkar han som vanligt med två artiklar.

I den ena artikeln berättar han om när drottning Lovisa Ulrika, Gustav III:s mor, tillsammans med en grupp adelsmän försökte göra statskupp. För att få råd att göra kuppen och stärka kungamakten pantsatte hon sina diamanter, men förgäves. Hemliga polisen grep en av konspiratörerna och lyckades med hjälp av tortyr få honom att avslöja allt om drottningens planer.

I den andra artikeln skildrar Herman Lindqvist skräckväldet i Kambodja 1975–79, då Pol Pot och hans röda khmerer bidrog till att kanske så många som 1,7 miljoner människor miste livet.

Lyssna på Herman

Till varje nummer talar Herman Lindqvist dessutom in en podd för att ge ytterligare fördjupning i anslutning till någon av artiklarna, denna gång om hur han själv upplevde röda khmerernas intåg i Phnom Penh 1975 på plats. Det är en mycket gripande skildring. Podden går att ladda ner från nätet, och sedan lyssna på i mobilen eller datorn.

– Podden är unik för Levande Historia, det finns ingen annan svensk historietidning som har något liknande att erbjuda. Extra roligt är att Hermans föregående poddar gick direkt upp i topp på Itunes lista över de mest nedladdade ljudfilerna i Sverige. Det visar att Levande Historia är en tidning som har lika bra koll på det förflutna som den hänger med i sin samtid, säger Åke Persson.

Så dog Karl XII

Levande Historia innehåller också artiklar om vetenskapshistoria. I fjärde numret avslöjar tidningen nya rön som sägs peka ut vem som dödade Karl XII. Omständigheterna kring den så kallade krigarkungens död har ända sedan han stupade vid Fredriksten 1718 varit en gåta som debatterats livligt av olika forskare. Föll han offer för en norsk kula, eller sköts han av en svensk lönnmördare? Men nu hävdar alltså vapenexperten Svante Ståhl, med ett förflutet som ingenjör på Bofors, att han funnit den avgörande pusselbiten och därmed svaretpå hur Karl XII dog.

Alla de som är intresserade av kulturhistoria hittar också mycket att läsa i detta nummer av Levande Historia. Bland annat berättar den rutinerade frilansskribenten Magnus Västerbro om hur det gick till när den svenska filmindustrin föddes för 100 år sedan. Magnus Västerbro skriver även om den antike historieskrivaren Herodotos, som rapporterade om så sällsamma ting som en stam av människor med hundhuvuden som Herodotos påstod levde i Libyens öknar. Och så berättar en annan journalist med mångårig erfarenhet av att skriva om historia, Hans Bengtsson, om en märklig detalj som var på modet bland män på 1500-talet: blygdkapseln.

– Yngsjömordet 1889, hur en giljotin fungerade, 10 snabba fakta om nobelpriset och korsriddarslaget vid Hattin där verklighetens Arn Magnusson kämpade är några exempel på andra ämnen som vi tar upp i det nummer som kommer ut torsdagen den 18 november, berättar Åke Persson.

Levande Historia nr 4 kommer även att säljas i Pressbyrån den 21 november–5 december.

Missade du Levande Historia nr 1–3? I sådana fall kan du köpa tidningarna i Aftonbladets webbshop, så länge lagret räcker.

Mer info på: http://shop.aftonbladet.se/

Vad vet du om korstågen? |
SvD