IS-kvinna häktad i Stockholm

En medelålders kvinna i slöja och handfängsel.

Det är en vecka kvar tills jul och hon tycks vara på väg att betala det juridiska priset för att ha rest till Syrien och anslutit till IS.

Det ska ännu dröja en dryg timme tills rådman Tomas Zander förklarar henne häktad som på sannolika skäl misstänkt för att ha tvingat barn att gifta sig och kvinnan ser sig skyggt omkring.

Sal 5, Stockholms tingsrätt. Kammaråklagare Reena Devgun, hon arbetar på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, berättar att hon åberopar misstankar som finns i en förhållandevis ny och sällan använd lag, äktenskapstvång.

Brott som ska ha begåtts i Syrien under 2018.

Kammaråklagare Reena Devgun på väg in i rättssalen.

En ensam reporter sitter på åhörarbänken. Den enda utsände fotografen tar några bilder på åklagaren ute i korridoren och försvinner sedan.

Nyhetsvärdering är ingen exakt vetenskap, nyss dominerade terrorresorna det offentliga samtalet, men så började gängen skjuta ihjäl varandra och coronan gjorde entré och det som för ett år sedan hade kunnat resultera i löpsedlar och debatt i tv är nu nere på notisnivå.

Rådman Zander förklarar att förhandlingen ska hållas bakom stängda dörrar. Jag går ut.

Några hantverkare skjuter en stege på hjul framför sig. Brandlarmet fem meter upp i taket har bytts ut och de gamla hålen ska spacklas och målas.

Om den misstänkta kvinnan vet vi en del. 48 år gammal, reste från Stockholm till Syrien redan 2011 med fem barn.

I det nya landet gifte hon sig och fick fler barn.

Kvinnan greps och anhölls då hon anlände till Arlanda i måndags. Hon hade två barn med sig. Ett ska vara kvar i Syrien. Resten sägs ha avlidit.

De senaste veckorna har hon tillbringat i läger i Turkiet.

Sedan tidigare bedriver åklagare tre förundersökningar mot kvinnor som har anslutit till IS, detta är den fjärde.

Men betydligt mer pågår. Sammanlagt runt tio utredningar om krigsförbrytelser och andra hemskheter med kopplingar till Irak och Syrien.

Och så sent som i dag meddelade inrikesminister Mikael Damberg att Sverige stödjer kurdiska ansträngningar i regionen att ställa bland annat svenska medborgare som tagits till fånga till svars.

En febrig debatt har hävdat att Sverige har gjort för lite och för sent, det ligger säkert en del i anklagelserna, men det glöms ofta bort att det redan finns lagar.

Ett antal domar har fallit. Två män har dömts till livstids fängelse i Göteborg för mord i Syrien, för att ta ett exempel.

Men samtiden är rastlös. Den kännetecknas inte av tålamod med rättvisans kvarn, som mal långsamt.

När det kommer till krigsförbrytelser går det inte sällan väldigt långsamt. 75 år efter andra världskrigets slut åtalas fortfarande en och annan tysk nazist.

Förhandlingen är över på trekvart. Åklagaren kommer ut. Nu ska det överläggas. Det visar sig dra ut på tiden, men så är detta också ovan juridisk terräng som en domare sällan rör sig i.

Efter en halvtimme släpps vi in igen. Senast jag var i den här salen handlade det om en polis som tillsammans med sin hustru påstods ha drivit bordell.

Rådman Zander läser upp sitt beslut. Häktning, åtal ska vara väckt 31 december.

Förvirring bryter ut. Åtal på nyårsafton? Nej, dagen innan, den 30:e.
Advokat Mikael Westerlund förklarar viskande vad beslutet innebär för sin klient. Hon nickar långsamt.

Vad tänker hon i denna stund? Vad känner hon? Ansiktet, som poeterna påstår är själens spegel, är dolt bakom slöjan och munskyddet.

Vakter från kriminalvården står beredda med handbojor. Kvinnan, klädd i häktets gröna plagg, sträcker fram händerna.

Hur det här slutar vet vi inte. Hon nekar till brott. Även en människa som påstås ha anslutit till en motbjudande sekt av mördare ska anses vara oskyldiga tills motsatsen är bevisad. Oskuldspresumtion, för att låna ett ord som har blivit omodernt.

Men rättsväsendet agerar. Det är huvudsaken. Sverige ska inte vara en fristad för förbrytare från krig. Vare sig de har mördat eller tvingat barn in i äktenskap.

Hantverkaren tycks ha spacklat klart. En ung man haltar förbi och frågar var hans rättegång håller hus. Vakten hänvisar honom till receptionen.

Ute faller ett stilla regn. Det är alldeles för varmt för att vara i mitten av december.

Följ ämnen i artikeln