En mardröm på väg att sprida sig

Anhöriga tar ett sista avsked efter att en familjemedlem dött i covid-19, vid ett krematorium i Jammu, Indien.

Det fruktansvärda läget i Indien är en tragisk påminnelse om att viruset inte skonar någon och att fattiga länder som klarat sig hyfsat hittills kan stå näst på tur.

Pandemin får klyftorna mellan fattiga och rika att öka och bli smärtsamt synliga.

En olycklig och farlig utveckling för världen.

Scenerna från Indien är som ur en mardröm. Parkeringsplatser som förvandlas till gigantiska likförbränningsstationer. Människor som kvävs till döds för att syrgasen tagit slut och dör på gatorna.

Sjukvården har kollapsat under trycket. Det finns inga sängplatser kvar och landets intensivvårdsavdelningar är underdimensionerade för en kris av den här magnituden.

Det värsta scenario som utmålades i Sverige och västvärlden när pandemin drog i gång för ett drygt år sedan har blivit verklighet i ett av världens mest folkrika länder.

Beklagligt nog kan det vara mycket värre än vad som officiellt rapporteras.

Epidemiologen Bhramar Mukherjee vid University of Michigan tror att de korrekta dödstalen är två till fem gånger högre än de officiella, rapporterar New York Times. Samma budskap kommer från experter i Indien som talar om tio gånger högre dödstal då de döda inte testas och ett politiskt tryck att rapportera andra dödsorsaker.

I stället för 3 000 döda per dag kan Indien vara uppe i 15 000–30 000 döda per dag. Eftersom smittspridningen är fortsatt extremt hög kommer dödstalen att fortsätta klättra.

Sjukvårdspersonal och släktingar bär kistan med en död covid-patient, fram till kremeringen i Jammu.

Ingen garanti för framgång

Hjälp är på väg från USA, Storbritannien, Sverige och många andra länder men det kommer ändå att ta tid att vända utvecklingen.

I början av pandemin, om vi bortser från ursprungslandet Kina, var det den rika världen som drabbades värst. Det var där befolkningen var som äldst och viruset verkade trivas som bäst.

I takt med att människor i de rika länderna blir vaccinerade kommer pandemin att skifta fokus.

Även många utvecklingsländer har levt under lång tid med hårda lockdowns och restriktioner. Men att man lyckades begränsa smittan initialt är ingen garanti för framgång på sikt.

Indien är ett tydligt exempel.

Man klarade sig hyfsat bra från den första vågen efter längre nedstängningar och vaggades in i en falsk säkerhet. Under vintern har samhällets budskap varit att viruset besegrats.

Folk har börjat slappna av. Jätteevenemang har hållits runtom i landet. Premiärminister Narendra Modi har själv samlat hundratusentals anhängare på valmöten. Religiösa högtider har firats som vanligt.

Indiens premiärminister Narendra Modi hälsar på folkmassan under ett politiskt möte i Assam, Indien.

Kan få fäste i Afrika

Nu får landet betala priset för bristen på social distansering och kanske också för nya mer smittsamma virusvarianter.

Sydostasien har också tillhört framgångssagan så här långt. Men nu rapporteras en kraftig ökning av smittade och döda i Filippinerna, Indonesien, Laos och Kambodja.

Även i Latinamerika accelererar smittan från redan höga nivåer i exempelvis Brasilien, Argentina och Colombia.

Afrika har så här långt klarat sig överraskande bra men vad händer om viruset på allvar får fäste även där? Många länder har en svag sjukvård som inte klarar om tiotusentals människor blir covidsjuka samtidigt.

Afrika har lyckligtvis en ung befolkning och många kommer sannolikt att klara covid-19 bra. Men vi ser världen över hur allt yngre kräver sjukhusvård. Sannolikt en följd av nya virusvarianter.

Lägg till det att många fattiga länder inte ens påbörjat sin vaccinering.

Grav som grävs för en person som dött i covid-19. I Delhi har så många personer dött att parker börjat övervägas som nya gravfält.

Kasta tillbaka årtionden

Vi kan till sommaren få ett läge när befolkningarna i västvärlden är nästan helt vaccinerade medan människor i utvecklingsländer är helt oskyddade och börjar dö i större mängder. Klyftorna och orättvisorna mellan rika och fattiga kommer att bli hjärtskärande uppenbara.

Många fattiga länder riskerar att kastas tillbaka årtionden i utvecklingen när pandemin slår sönder deras bräckliga ekonomier. Många av de framgångar som nåtts tack vare bistånd och ekonomisk utveckling riskerar att omintetgöras.

Det enda som kan stoppa en sådan utveckling är vaccin. Västvärlden har lagt beslag på det mesta.

Därför måste de rika länderna hjälpa till och både producera och betala för de fattigare ländernas vacciner. En sådan mekanism finns redan med WHO:s program Covax men det går för långsamt. I takt med att västvärlden lyckas vaccinera sin befolkning måste fokus snabbt skifta till att vaccinera världen.

Annars kan det gå för många fler som för Indien.

Det är dåligt för oss alla. Bara när hela världen är skyddad kan livet återgå till det normala.