Två farbröder som är överens

Löfven och kungen: Framtiden blir annorlunda – men bättre

Sverige kommer att klara den här krisen också. Och efter den kommer det att bli bättre än det var innan.

​Farbröderna är överens. Helt eniga faktiskt.

​Farbröderna i det här fallet är statsminister Stefan Löfven, 63, och kung Carl XVI Gustaf, 74.

Det var närmast rörande när de två herrarna, den ena silverhårig, den andra ännu inte, på​ varsitt sätt markerade starten av det nya riksdagsåret under ceremonin i kammaren.

Den förste, monarken, höll som sig bör ett kort tal och meddelade att det nya riksmötet därmed var öppnat.

Den andres, statsministerns, anförande var enligt tradition mångdubbelt längre. I regeringsförklaringen berättade han vad regeringen anser är de viktigaste frågorna under det närmaste året. Och hur den ser på Sveriges förhållande till omvärlden.

Huvudbudskapen var märkvärdigt lika. Vi går igenom en svår tid men det kommer att bli bättre. Men annorlunda.

 

Kungen sade att vi skulle anpassa oss och tänka om. Tänka nytt, kanske.

Regeringschefen (S) tillkännagav att vi inte skulle köra på i samma hjulspår som förut, vi skulle bygga ett bättre samhälle än det vi höll på att konstruera tidigare. Exakt hur var lite oklart, men annorlunda i alla fall. Och bättre.

Båda pekade ut kriminalitet, klimat och arbetslöshet som tre viktiga områden. Löfven lade också till välfärden.

Det var som sagt lite rörande. Två inte längre så unga män med ett gemensamt ansvar för landet. Den ena född till sitt uppdrag, den andre vald. Men som alltså landat i liknande budskap till medborgarna. Vi kommer att ta oss ur det här. Också.

 

Det fanns några andra inslag i Stefan Löfvens regeringsförklaring som är värda att notera.

Den ena är att den förre statsministern Göran Persson (S), som lämnade den aktiva politiken 2006, äntligen nått framgång i sin ihärdiga argumentering för att insättningarna till pensionssystemet måste öka. I åratal har han hävdat att systemet är underfinansierat och att det därmed leder till sämre pensioner för alla.

– Regeringens uppfattning är att inbetalningarna till pensionssystemet behöver öka, sade Stefan Löfven.

Om Persson myste hemifrån gården i Södermanland skulle det inte förvåna.
 

Det andra var Stefan Löfvens starka försvar av EU. Det var nästan så att man undrade vem som ifrågasatt det på senare tid. Någon i hans eget parti? Någon annan? Man har i alla fall inte hört det uttalas högt och ljudligt.

Men om någon ansatts av tvivel om EU:s betydelse för Sverige har den inget stöd att hämta från Stefan Löfven, den saken är solklar.

– EU är vår viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska arena. Inget annat samarbete är så avgörande för svensk säkerhet och fred.

EU är också centralt för svensk ekonomi, välfärd och vårt klimatarbete, sade statsministern.

Han slog också fast att de länder som bryter mot rättsstatens principer, läs exempelvis Polen och Ungern, inte ska ”kunna få EU-bidrag på samma sätt som tidigare”.

Det här är en stridsfråga i de pågående, intensiva och svåra diskussionerna om EU:s nya och omfångsrika långtidsbudget. Det förefaller inte som Löfven är beredd att vika sig på den punkten.

 

Vad kungen tycker om det här är okänt. Det är en politisk fråga som han enligt grundlagen inte ska yttra sig offentligt om.

Men han kanske har samma åsikt som Löfven även i denna fråga, Vem vet?

 

Fotnot: Rättstatens principer innebär bland annat ett från politiken oberoende rättsväsende och fria medier.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.