Viktig dom mot IS-kvinna

I dag föll den första domen mot en kvinna som har anslutit till IS.

Tre års fängelse blev straffet för att ha tagit med sig sitt barn till terrorsekten.

Den 31-åriga kvinnan tog sig 2014 från Skåne till Syrien med sin då tvåårige son.

En resa som den unga mamman i efterhand förklarade med att hon som nybliven muslim ville bilda sig en egen uppfattning om hur livet i kalifatet såg ut.

Avsikten var inte att stanna, men de lömska terroristerna tog henne till fånga, gifte bort henne och innan hon visste ordet av var två nya barn födda.

 

Det står en åtalad fritt att försvara sig hur fantasifullt och kreativt hon vill, men det är inte alldeles överraskande att Lunds tingsrätt inte köper kvinnans berättelse.

Hon har nämligen haft svårt att förklara varför hon har poserat på Facebook med automatvapen och hyllat terrororganisationens livsstil.

Och två väninnor har i förhör och inför rätta berättat att hon pratat om att börja ett nytt liv i kalifatet.

Dessutom sålde kvinnan sitt guld och andra värdefulla ägodelar innan hon åkte, vilket onekligen tyder på att syftet med resan alls inte var en semester i Turkiet och en kort avstickare in i Syrien.

Kvinnan polisanmäldes i augusti 2014 av pojkens far för att ha tagit med sig barnet utan dennes medgivande, men det var först då hon återvände till Sverige som en realistisk möjlighet att ställa henne inför rätta uppstod.

Hon greps vid ankomsten till Arlanda den 30 november 2020 och har sedan dess varit häktad.

Lunds tingsrätt fäller henne för egenmäktighet med barn, grovt brott och bestämmer påföljden till tre års fängelse.

Det är en ganska sträng bedömning, i varje fall sett i ljuset av att maxstraffet för detta brott är fyra års fängelse.

Men jag hittar ingen anledning att invända mot tingsrättens reflektioner om vad kvinnans tilltag fick för konsekvenser för sonen:

"I detta fall är det uppenbart att det inneburit en allvarlig risk för att XX skulle skadas av att ryckas upp från sin invanda livsmiljö och föras till ett land där det pågick svåra väpnade konflikter och ett mycket instabilt säkerhetsläge.

Han har också fått leva i en för honom ovan miljö präglad av en salafist-jihadistisk våldskultur och bokstavstrogen tillämpning av sharia".

Möjligen överklagar kvinnan. Men de två åklagarna har starka kort. En hovrätt skulle knappast fria henne och mer än möjligen en marginell sänkning av straffet vore förvånande.

 

Men hur det än går i detta ärende kan vi konstatera att en första dom rörande kvinnor som ansluter till IS har meddelats.

Sannolikt följer fler. Åklagarmyndigheten avslöjade i december i fjol att tre kvinnor som har återvänt till Sverige har delgetts misstanke om brott.

Ett uppmärksammat fall rör en kvinna som greps efter att ha kommit hem från Syrien, misstänkt för att gift bort sin dotter då flickan bara var tolv.

Några månader senare kunde SVT visa bilder på hur två av hennes söner poserade med vapen och invid lemlästade kroppar. Kvinnan är nu misstänkt även för krigsförbrytelser.

Och för bara några dagar sedan kom två kvinnor hem till Borås efter att ha tillbringat ett antal år i Syrien.

De misstänks för krigsförbrytelser begångna mellan 2014 och 2017.

Att utreda förbrytelser begångna i länder som Syrien och Irak är inte en enkel uppgift. Men det är inte heller omöjligt.

Det är glädjande att se att polis och åklagare i Sverige gör ansträngningar för att utkräva ansvar.