Där föddes Aftonbladet

Lena K Samuelsson: Vi har alla vår historia med tidningen

Mycket har hänt sedan starten. Precis som på Hiertas tid lyfter vi fram orättvisor och granskar makten. 1905 låg tidningshuset på Klara västra kyrkogata i Stockholm. De senaste 20 åren har vi gått från att vara en papperstidning till att finnas i alla kanaler. Vi har vuxit till att nå närmare fyra miljoner läsare.

Vi kom från Malmö i en hyrd liten lastbil, med fladdrande presenning efter en olycklig sammanstötning med en bensinmack.

Hanna jobbade redan på Aftonbladet. Jag skulle börja som redigerare på den stora tidningen några dagar senare.

Det var december 1989 och snön låg tung över staden när vi slirade in på Bastugatan.

Långt nedanför skymtade Riddarfjärden och Gamla stan. Och där, någonstans, föddes Aftonbladet för 190 år sedan.

Alla har ju sin historia. Men få har en så rik och lång historia som Aftonbladet. Även med tidningsmått mätt har Aftonbladet en imponerande ålder. Det första numret, fyra fullmatade sidor, kom ut den 6 december 1830. Att jämföra med DN som kom med sitt första nummer 1864, SvD 1889 och Expressen 1944.

 

Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta var radikal och ville modernisera Sverige och samhället. Han ville nå en stor publik och nyckeln var, då som nu, nyheter. För att få med senaste nytt trycktes tidningen sent, därav namnet Aftonbladet.

Hierta hade en tydlig bild av sin tidning: den skulle innehålla nyheter, vara lättläst med korta texter, stå för jämlikhet, vinna folkets gillande och makten skulle granskas.

Hiertas redaktionella uppdrag gäller än i dag. Aftonbladet är Sveriges dunkande nyhetspuls, med senaste nytt dygnet runt, minut för minut. Vår journalistik ska vara lätt att ta till sig och engagera. Vi vill vara folkliga i dess bästa mening, bry oss om det som rör många, alltid på läsarnas sida. Vi lyfter fram orättvisor och granskar makten. Och vi finns fortfarande på papper, precis som på Hiertas tid. Men det har ju också hänt en del på de här 190 åren. Om det kan du läsa här.

Aftonbladets chefredaktör och vd Lena K Samuelsson.

Jag och vi som i dag jobbar på Aftonbladet får vara med en stund på tidningens resa genom tiden. Var och en av oss har en egen historia med tidningen. Mitt 90-tal på Aftonbladet var fantastiskt. Det var featurebilagornas gyllene decennium med Söndag och TV-tidningen, vi reste till USA och ”hittade” internet, vi startade aftonbladet.se 1994 och lade grunden till det digitala mediehus Aftonbladet är i dag. Och det var då, 1996, Aftonbladet blev Sveriges största tidning. På Operaterrassen den kvällen valde till slut Gösta Ekman Aftonbladet. Jag vet, för jag var där.

De senaste 20 åren har vi gått från att vara en tidning till att finnas i alla olika kanaler och uttryck: i din mobil, som poddar, som tv och sajt, som liverapport, på Youtube, Instagram och i direktsändning. Vi har fått ett busigt småsyskon, det rosa Sportbladet och vi har vuxit till att i dag nå närmare fyra miljoner människor. Varje dag. Jag vill gärna passa på att tacka för ert förtroende.

Lars Johan Hierta vakar över oss. Hans porträtt hänger på väggen på redaktionen. Kanske ler han en smula åt hur vi larmar och står i. Men jag tror han tycker om sitt Aftonbladet.