Kina vill både äta kakan och ha den kvar

Kinas president Xi Jinping och hans ryske motsvarighet, Vladimir Putin. Arkivbild.

Medan väst vill tvinga Kina att välja sida försöker Peking både äta kakan och ha den kvar.

Man vill ta relationerna med Moskva "till en ny nivå" samtidigt som man vill ha ett slut på kriget.

Frågan är hur länge Kina kan gå sin balansgång innan man måste slå in på en av två andra möjliga vägar.

Kina har bjudit upp till en avancerad diplomatisk dans för att möta västvärldens plötsligt enade front, vilken tagit Peking på sängen.

Men ju längre Putins ”militära specialoperation” pågår desto svårare får Kina att hålla fast vid sin linje att man förhåller sig ”neutral” i kriget mellan Ryssland och Ukraina.

I morgon hålls ett digitalt toppmöte mellan Kinas president Xi Jinping och EU-ledningen med Ursula van der Leyen i spetsen.

EU tänker göra klart för Kina att det kommer att få konsekvenser om Kina direkt stöttar Ryssland i kriget.
Kina har hittills vägrat fördöma den ryska invasionen samtidigt som man distanserat sig från den och vill ha ett snabbt slut på kriget.

Samtidigt upprepar Kina mycket av den ryska argumentationen och anklagar USA för att ligga bakom kriget genom utvidgningen av Nato och vägran att utesluta Nato-medlemskap för Ukraina.

Men Kina har så här långt, vad det verkar, avstått från att ge ekonomisk eller militär hjälp till Ryssland. Kina ställer sig inte bakom västs sanktioner, men i tysthet följer man dem ändå av rädsla för att annars drabbas av amerikanska sanktioner.

Pressa Kreml

USA och EU vill att Kina ska använda sin vänskap med Ryssland till att pressa Kreml att avsluta kriget.

När Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i går träffade sin kinesiske kollega var det helt andra tongångar.

– Kina och Ryssland är mer beslutsamma att utveckla förbindelserna på en rad olika områden, lovade Wang Yi.

Lavrov hyllade att Kina och Ryssland tillsammans utvecklar ”en mer rättvis världsordning”.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Kinas utrikesminister Wang Yi poserar tillsammans efter sitt möte i Tunxi, i östra Kina, den 30 mars.

Kina har i princip tre vägar att välja mellan.
Man kan försöka fortsätta som i dag med en balansgång där man upprätthåller nära relationer med Ryssland utan att för den skull stöta bort EU och USA.

Den vägen blir allt svårare att gå ju längre kriget håller på och Ryssland urskiljningslöst bombar sönder städer och dödar civila.

Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis ger uttryck för den ökade pressen från EU.
– Det går inte att sitta på staketet och avvakta. Antingen är man för Rysslands krig mot Ukraina eller mot.

Möjligen kan Kina ta på sig en medlarroll i konflikten för att dämpa kritiken.

Fnurror på tråden

Väg två är att öppet fördöma Rysslands krigföring. Det kan räcka med muntliga fördömanden om de dessutom följs av humanitärt stöd till Ukraina.

Fördelen för Kina är att handeln med EU och USA kan fortsätta utan fnurror på tråden. Kina får lättare att nå sina tillväxtmål vilket garanterar att det inte blir några obehagliga överraskningar för president Xi Jinping när han ska väljas om för en unik tredje period på kommunistpartiets folkkongress i höst.

Ett kraftigt minus är att det då blir det svårt att fortsätta det strategiska samarbetet med Ryssland som Xi Jinping lagt ner så mycket arbete på.
Om Kina tvingas justera sin position är små myrsteg på denna väg det mest troliga.


Den tredje vägen är att fullt ut stötta Ryssland i kriget.

Kina kan agera sanktionsbrytare precis som man tidigare allt av döma gjort för Nordkorea. Man kan skicka militärt stöd till Ryssland för att hjälpa dem att vinna kriget.

Ett sådant vägval skulle omedelbart mötas av kraftiga straffåtgärder från USA och EU, de två handelsblock som Kina är mest beroende av. Handeln står för totalt över 800 miljarder dollar. Handeln mellan Kina och Ryssland uppgår bara till en bråkdel av den summan.

Ny världsordning

Fördelen med detta vägval är att Xi Jinping då fullt ut kan satsa på att upprätta en ny auktoritär världsordning tillsammans med Ryssland. En världsordning där de två diktaturerna leder ett auktoritärt block som vill ta upp kampen med de liberala demokratierna om vilket system som är bäst.

Kina använder sin alltmer ifrågasatta coronastrategi för att lyfta fram den kinesiska modellens överlägsenhet.

Kina ser samarbetet med Ryssland som viktigt för att möta det man ser som USA:s försök att hindra Kina att utvecklas till en supermakt.

Ändå är det här vägvalet det mest osannolika eftersom det riskerar att slå hårt mot Kinas ekonomi och dessutom riskerar att placera Kina i lägret av skurkstater. Där vill man absolut inte vara.

Så länge det går kommer Kina att fortsätta försöka gå den svåra balansgången mellan västs krav på att Kina ska agera mot Putin och försöken att skapa en ny världsordning tillsammans med Ryssland där de liberala demokratierna inte längre har samma makt.