Mejla

Britta Svensson

1,6 miljoner äldre fick dörren smälld i ansiktet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Vilket dråpslag.

Inga lättnader på restriktionerna när det gäller människor 70 år och äldre.

Över 1,6 miljoner svenskar ska fortsätta att undvika alla nära kontakter med andra människor.

Det lär inte komma något annat besked före sommaren. Det är så här vi ska leva resten av maj och i juni, juli, augusti.

Jag vet att många sitter hemma och gråter förtvivlat nu. Vi har hoppats på lättnader, som det har flaggats för i flera dagar från Folkhälsomyndighetens håll.

Det har talats om höjd åldersgräns, eller andra typer av lättnader.

Vilket totalt antiklimax när socialminister Lena Hallengren som en sträng skolfröken stod på presskonferensen och sa:

– Myndigheten landar fortfarande i att åldersgränsen för rekommendationerna ska landa på 70 år. Det handlar om att minimera sina nära fysiska kontakter med sina medmänniskor.

Det kändes som att mitt hjärta sjönk genom jorden. De senaste månaderna har jag haft kontakt med hundratals av Aftonbladets läsare som mår mycket dåligt av den påbjudna isoleringen.

Störst är saknaden för många efter de närmaste, efter barn och barnbarn. De utan nära familj och partner har det svårast, de längtar efter det sociala liv de hade tidigare, med vänner och bekanta.

I andra länder har lättnader skett. Där är det okej för äldre att träffa barnbarn, det är godkänt att umgås med en mindre grupp vänner eller närstående.

Men Sverige är i svårigheter med sin coronapolitik. Det läggs in fler sjuka i covid-19 igen på sjukhusen, och dödssiffrorna tickar på, även om de gått ner.

Friska 70-plussare får nu betala priset hela sommaren för situationen i landet, för katastrofsiffrorna på äldreboendena, det hejdlösa festandet på krogarna och de öppna shoppinggalleriorna.

Det är naturligtvis i grunden viruset som bär skulden, den livsfarliga pandemin som ingen kunde varken förutse eller förhindra.

Men nu ser jag framför mig en sommar där de allra flesta under 70 (utom en del av oss rädda och försiktiga 60-plussare) festar, reser och träffas som vanligt.

Och 1,6 miljoner alltmer bortglömda och undanskuffade äldre som precis har fått dörren till resten av samhället igenslagen rakt i ansiktet.

Det är vi som ska vara solidariska med resten av Sverige genom att sitta ensamma i våra hus och lägenheter.

Vem är solidarisk med oss?

Ett äldre par på promenad i Stockholm under Valborgsmässoafton.
Ett äldre par på promenad i Stockholm under Valborgsmässoafton.

Av: 

Britta Svensson

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya råd – men restriktionerna för de äldre kvarstår

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset